Trendig

Ar all Oxalis atbar?

Är all Oxalis ätbar?

Harsyra. Harsyra är syrligt och gott och påminner lite om rabarber. Harsyra är en så kallas oxalis vilket är ett släkte av harsyreväxter (läs också om röd oxalis). De söta hjärtformade små bladen och blommorna är goda såväl i såser som i paj, soppa eller en sallad.

Vad använder man Oxalis till?

Den växer vilt i stora delar av Sverige. Bladen påminner om klöver och smakar syrligt och gott. God som smaksättare till fisk, räkor och Pilgrimsmusslor. Oxalis är en vacker krydda och passar därför utmärkt som dekoration vid festliga måltider, men även trevlig på en grillad köttbit.

Hur övervintrar man klöver?

Ställ växten svalt under vintern och vattna sparsamt. Temperaturen ska gärna ligga på 5-10 grader och det gör inget om rummet är mörkt. Man kan också plocka ur jordstammarna, rhizomerna, ur krukan under hösten och förvara dem i askar på en torr mörk plats.

Kan man odla harsyra?

Harsyra är en anpassningsbar växt och den brukar klara sig hyfsat även där solmängden inte är ideal för den. Att sätta lökarna: Börja med att lucka upp jorden ned till 15 centimeters djup. Mylla ned benmjöl på botten.

Är Triangeloxalis ätbar?

Triangeloxalis med sina klöverliknande purpurfärgade blad och små linnealiknande ljusrosa blommor är släkt med harsyran. Både bladen och blommorna är ätliga och har liksom harsyran en syrlig smak. De är goda och vackra att ha i sallader.

När ta in Oxalis?

Oxalis planteras om en gång om året, med fördel på våren. Till skillnad från många andra växter skjuter bladen inte ut från en stam utan upp från centimeterstora knölar, eller rhizomer som det heter lite mer specifikt.

Hur övervintra Lyckoklöver?

Du kan ställa undan krukan mörkt och svalt, i t ex en matkällare, och ta upp den och plantera om på vårkanten. Vattna inte under vilan. Du kan plocka upp rhizomerna (rotknölarna) ur krukan och vinterförvara dem i en ask eller papperspåse mörkt och svalt.

Share this post