Trendig

Vart tar vattnet vagen efter reningsverket?

Vart tar vattnet vägen efter reningsverket?

Avloppsvatten är inte bara det vi spolar ner i toaletten, utan även det duschvatten, diskvatten och tvättvatten som vi använder. Tillsammans med det vi spolar ner i toaletten går det ner i mindre rör under våra hus och lägenheter och ner i Gryaabs stora tunnlar som är ungefär 13 mil långa.

Vad innebär mekanisk rening?

Mekanisk rening. Den mekaniska reningen består av ett rensningsgaller där skräp som aldrig borde ha spolats ner i avloppet fastnar. Efter rensningsgallret kommer vattnet till en bassäng som kallas för sandfånget. Här sjunker sand till botten och kan tas bort från vattnet.

Vad händer med vattnet efter reningsverket?

I reningsverket renas spillvattnet (avloppsvattnet) både mekaniskt, kemiskt och biologiskt. När vattnet är färdigrenat, kontrolleras det och släpps sedan ut i havsvikar, älvar och åar.

Vad gör kemisk rening?

I den kemiska reningen renas avloppsvattnet från fosfor med hjälp av fällningskemikalier såsom järn- eller aluminiumklorid. Fällningskemikalien doseras till vattnet och blandas ut med hjälp av kraftig omrörning.

Hur fungerar ett avloppsreningsverk?

Allt som vi spolar ner i avloppet transporteras via ledningar till ett avloppsreningsverk. I reningsverket renas spillvattnet (avloppsvattnet) både mekaniskt, kemiskt och biologiskt. När vattnet är färdigrenat kontrolleras det och släpps sedan ut i havsvikar, älvar och åar.

Vad händer med avloppsvatten som skiljs från vattnet efter reningen?

I passagen, innan försedimenteringen, tillsätts ett fällningsmedel som gör att smuts klumpas ihop och bildar större partiklar. Dessa sjunker antingen till botten eller flyter upp till ytan i bassängerna. Där rensas spillvattnet från näringsämnet fosfor som kan orsaka att exempelvis sjöar växer igen.

Vad händer med bajs i reningsverket?

Slammet rötas i syrefri miljö i 37 grader under 20 dagar. När bakterierna bryter ner slammet bildas metan som säljs till Göteborg Energi för uppgradering till fordonsbränsle. På det bajs en person producerar under ett år kan en personbil köra 12 mil.

Share this post