Blogga

Hur tidigt kan man kastrera en honkatt?

Hur tidigt kan man kastrera en honkatt?

De flesta katter i Sverige kastreras. Lämplig tid att kastrera en hankatt är när han är 4 – 6 månader gammal. Kastrering av hankatt är ett relativt enkelt ingrepp. Det innebär att testiklarna opereras bort via två små snitt i pungen.

När är en honkatt könsmogen?

Katter blir i regel könsmogna runt 6-10 månaders ålder beroende på när på året katten är född och vilken ras den tillhör. Kastration rekommenderas numer från 4 månaders ålder. Om inget särskilt skäl föreligger som gör att tidig kastrering är önskvärt rekommenderar vi att man väntar till 6 månaders ålder.

När ska man kastrera en honkatt? Du kan låta kastrera katten tidigast när den är fyra månader gammal. Lämplig tid är när hon är 5 – 6 månader gammal och om åldern är okänd kan en riktlinje vara att hon väger över 2 kg.

Hur snabbt efter kan man sterilisera en katt?

Sveriges veterinärförbund rekommenderar sedan 2015 att man kastrerar katter från fyra månaders ålder, en del veterinärer föredrar dock fortfarande att vänta till ca 6 månaders ålder. Det går utmärkt att kastrera en hona som varken har löpt eller fått ungar.

När är det bäst att kastrera en honkatt?

När ska du kastrera/sterilisera katten? Veterinären ger dig råd om när det är bäst att kastrera/sterilisera katten, men det görs oftast runt sex månaders ålder, innan den har blivit könsmogen.

Hur mycket kostar det att sterilisera en katt?

Vad kostar en kastration eller sterilisering? Detta är en kostnad som du oavsett bör ta med i beräkningen när du skaffar en katt! Enligt rikspriser för veterinärer kostar kastration av hankatter ungefär 700 kr och honkatter ungefär 1200 kr. I regel kostar kastration och sterilisering ungefär det samma.

Hur mycket kostar det att kastrera en honkatt?

Honkatt: 780 kr, inkl. vaccination och ID-märkning (örontatuering). Ingreppet utförs med buksnitt. Hanhund: 3000 kr.

Share this post