Populära

Vad ar extrem trotthet?

Vad är extrem trötthet?

Vanliga symtom är konstant trötthet, svårigheter att sova, svaghet, hjärtklappning, koncentrationssvårigheter och huvudvärk. Även livlöst hår, andfåddhet, yrsel och aptitlöshet kan förekomma.

Vad är orsaken till trötthet?

Den vanligaste orsaken till trötthet är för lite sömn eller att sömnen har varit dålig. Tröttheten kan också bero på sjukdom. Därför är det viktigt att söka vård om du känt dig trött i mer än ett par veckor. Trötthet kan ha olika orsaker. Trötthet kan ha olika orsaker.

Kan depression orsaka trötthet?

Depression kan kan orsaka trötthet av flera orsaker. Exempelvis kan någon som är deprimerad vara mindre benägen att vara aktiv eftersom utsikterna för att “aktivera sig” och göra saker kan vara skrämmande. Ju mindre aktiv någon är, desto mindre energi kommer de sannolikt att ha, därmed känna sig trött och orkeslös.

Vad är vanliga orsaker till sömnproblem?

Stress, depression, utmattningstillståndeller oroär vanliga orsaker till problem med sömnen. Många barn och ungdomar somnar för sent och sover dåligtpå grund av att de surfar på datorn eller telefonen. Alkohol, nikotin, koffein och vissa läkemedel kan störa sömnen så att du känner dig trött på dagarna.

Varför är ihållande trötthet en underliggande sjukdom?

Men ihållande trötthet och framförallt om du är konstant trött och upplever andra symptom som yrsel, illamående eller annat så kan det vara tecken på en underliggande sjukdom. Om du är konstant trött utan att veta varför bör du fråga din läkare.

Om du regelbundet, under sex månader eller mer, har känt dig väldigt trött kan du ha drabbats av kroniskt trötthetssyndrom, även kallat myalgisk encefalomyelit (ME). Vanligtvis dyker symptomen upp väldigt plötsligt, ofta efter en virusinfektion. ME ger en uttalad brist på både fysisk och mental energi/ork.

Vad kan man göra åt trötthet?

Försök att komma ut mitt på dagen om du kan. Särskilt på helgen eller när du är ledig kan det vara en extra god idé att ta sig tid för promenader och andra utomhusaktiviteter. Fysisk aktivitet bidrar i sig också till att motverka trötthet. För att motverka bristen på ljus behöver vi även extra mycket sömn.

Share this post