Allmänning

Hur fungerar antihistamin?

Hur fungerar antihistamin?

Antihistamin (H1-blockerare) är en beteckning på ämnen vars egenskaper motverkar de histaminer som frigörs vid allergiska reaktioner, för att på så sätt eliminera symptom som rinnande och kliande ögon, nässelutslag, klåda, snuva med mera. Antihistaminerna gör detta genom att blockera histaminreceptorer (H1-receptorer).

Hur länge varar effekten av antihistamin?

Antihistamin dämpar eller eliminerar histaminbesvären. För många räcker det med några dagars behandling med antihistaminer, andra kan behöva använda det under en längre tid. Vissa antihistaminer kan användas om du har klåda av till exempel nässelutslag, eksem eller vattkoppor.

https://www.youtube.com/watch?v=cKJ2cN21av8

Antihistaminet blockerar effekten av histaminet och dämpar på så vis den allergiska reaktionen. Histamin frisätts tidigt i den allergiska reaktionen och blockering av histaminet med hjälp av antihistamin gör att man känner sig bättre snabbt – inom en timme med tabletter och inom 15 minuter med nässpray och ögondroppar.

Vad är antihistaminer?

Antihistaminer delas vanligtvis in i två kategorier: äldre histaminer som gör att man blir sömnig (till exempel klorfenamin, prometazin och hydroxizin) samt nyare histaminer (till exempel fexofenadin, loratadin och cetirizin ).

Kan antihistamin hjälpa mot allergi?

Antihistamin kan hjälpa mot många typer av allergi, bland annat mot pollen, pälsdjur, kvalster, kyla, mögel och viss mat. Antihistamintabletter finns både receptfritt på apotek och i läkemedel som skrivs ut av läkare. Det kan användas av både barn och vuxna.

Hur fungerar antihistamin och ögondroppar?

Antihistamin hjälper ofta bra vid klåda, ögonbesvär, rinnande snuva och nysningar, men har sämre effekt mot nästäppa. Nässpray och ögondroppar verkar lokalt och effekten är oftast snabbare jämfört med tabletter. Samtidigt kan de lokalt verkande medlen irritera slemhinnorna i näsan eller ögonen. 1.

Histaminet gör att en allergisk reaktion startar och du får besvär som klåda och svullnad i näsan och ögonen. Antihistaminer gör att besvären som du får av histaminet minskar. Det brukar räcka med att använda receptfria antihistamintabletter om du har lätta allergiska besvär.

Share this post