Varför klagar man?
Att klaga är naturligt för att ge uttryck för frustration när saker och ting inte är som vi vill att de ska vara. Och ibland behöver vi verkligen få klaga av oss lite. Men när klagandet tar för mycket plats kan det få rätt så negativa konsekvenser i en organisation, både för omgivningen och en själv.
När man vill klaga?
Inga särskilda regler för att klaga Till skillnad från när man överklagar, finns det inte så många regler som styr hur man gör för att klaga. Det finns ingen tidsgräns för att klaga. Du kan klaga muntligt eller skriftligt. Vi rekommenderar att du klagar skriftligt.
Vad är ett klagomål?
Ett klagomål beskrivs vara en yttring av missnöje, medan en synpunkt beskrivs vara en åsikt.
Vad krävs för att Ivo ska utreda klagomål från patienten?
IVO bedömer om klagomålet ska utredas eller inte utifrån bestämmelserna i patientsäkerhetslagen. Om IVO bedömer att klagomålet ska utredas har vi en skyldighet att snarast lämna över anmälan med eventuellt bifogade handlingar till den vårdgivare eller hälso- och sjukvårdspersonal som klagomålet har riktats mot.
Hur hanterar man klagomål?
8 sätt att hantera kunder som klagar
- Lyssna, lyssna, lyssna. Lyssna alltid intresserat och färdigt på en person som har klagomål.
- Dokumentera fakta. Samla synpunkterna för att kunna stämma av.
- Ta reda på all information. Ställ fördjupningsfrågor så att personen verkligen får tömma sig på negativa känslor.
Vad krävs för att patienten ska anmäla en händelse till IVO?
Den som tycker det finns allvarliga brister eller missförhållanden i socialtjänstens verksamheter eller i insatser enligt LSS kan höra av sig till IVO. Läs mer här om att klaga på socialtjänsten. IVO har ingen skyldighet att utreda det som anmäls utan avgör självständigt om det finns skäl att göra tillsyn.