Blogga

Vad innehaller den etiska koden?

Vad innehåller den etiska koden?

Den etiska koden innehåller inlärningsbara normer för sjuksköterskor som ger vägledning i deras kliniska arbete (ibid). Beauchamp och Childress (2009) tar upp fyra etiska principer som samtliga återfinns i ICN:s etiska kod, dessa är, autonomiprincipen, icke – skada principen, godhetsprincipen och rättviseprincipen.

Vad är etiska principer i vården?

Beauchamp och Childress (2009) tar upp fyra etiska principer som samtliga återfinns i ICN:s etiska kod, dessa är, autonomiprincipen, icke – skada principen, godhetsprincipen och rättviseprincipen. Autonomiprincipen har till syfte att säkerställa patientens frihet vid de etiska val som kan uppstå i vården.

Vad kan det handla om etiska dilemman?

Etiska dilemman kan handla om att det personliga ombudet kan få kännedom om något som klienten har gjort eller kommer att göra och som kanske kan vara straffbart. Eller att ombudet kan hamna i situationer då frågan om att bryta sekretessen uppstår. Ombudet och klienten kan också ha olika uppfattningar i en situation.

Vad är en etisk kod för arbetsterapeuter?

Etisk kod för arbetsterapeuter är ett av förbundets viktigaste dokument. Den etiska koden ger vägledning genom att ange skyldigheter som arbetsterapeuten har att förhålla sig till i professionsutövningen. Koden är inte ett juridiskt dokument och åsidosätter därmed inte gällande lagar.

Vad innebär etiska ställningstaganden?

Allt lärande innefattar värderingar och etiska ställningstaganden. De etiska principerna beskriver de gemensamma värderingar som lärare förväntas ha, till exempel attityder, ansvar och förhållningssätt, och framtagna av Lärarnas yrkesetiska råd som vägledning. Som lärare tvingas du ständigt till etiska ställningstaganden,

Vad är etiska koden för sjuksköterskor?

ICNs etiska kod för sjuksköterskor. International Council of Nurses (ICN) antog den första etiska koden för sjuksköterskor år 1953. Den etiska koden används som vägledning för att enskilt eller tillsammans reflektera och diskutera utifrån allmänhetens, yrkesutövningens, medarbetarnas och professionens perspektiv.

Share this post