Frågor

Vilka faktorer bidrar till att risken for fallolyckor okar?

Vilka faktorer bidrar till att risken för fallolyckor ökar?

Risken ökar med stigande ålder Bland annat på grund av svagare muskler, försämrad balans och gångförmåga, nedsatt syn eller på grund av sjukdom. Andra faktorer som kan öka risken för fall är till exempel vissa läkemedel, undernäring eller faktorer i miljön som till exempel dålig belysning, lösa mattor eller hala golv.

Vad är Downton fall risk index?

Downton Fall Risk Index används inom svensk sjukvård som ett screeningverktyg för att identifiera patienter med hög fallrisk. På SBU:s upplysningstjänst identifierar och redovisar vi sammanställd forskning (systematiska översikter) eller identifierar vetenskapliga studier som svar på en avgränsad fråga.

Hur kan man förebygga fallolyckor?

Forskning visar att regelbunden balans- och styrketräning minskar risken för fall och fallskador. Regelbunden balans- och styrketräning har stor betydelse för att minska risken att falla. Både balans- och styrketräning ger god effekt även bland äldre personer. Det är alltså aldrig för sent att börja träna.

Hur skapar man en preventiv situation utan att hämma individer från att leva ett aktivt liv?

Fallförebyggande åtgärder. Generella multifaktoriella åtgärder är basen för att skapa en patientsäker miljö. Sedan måste man beakta om de patientgrupper som man vårdar har specifika behov av fallförebyggande åtgärder. Nästa nivå är att individanpassa insatserna efter den enskilda patientens behov.

Vad kan orsaka att äldre personer ofta faller?

Skörare skelett, försämrad muskulatur och balans, sämre syn, sjukdomar och mediciner hör ihop med stigande ålder och är riskfaktorer för fall. Ungefär 8 av 10 av de som faller och skadar sig är personer över 65 år.

Vad kan du som personal göra för att förebygga fallolyckor i hemmet?

Det mest effektiva du kan göra är att träna styrka och balans och att se över din hemmiljö då den vanligaste olyckan är fall inomhus. Andra sätt att minska riskerna för att falla är att regelbundet äta näringsrik mat och se över vilka mediciner du äter.

Vad innebär fallolyckor?

Fallolyckor och konsekvenser av dem är ett stort problem i samhället. För den som drabbas orsakar fall mycket lidande, både fysiskt och känslomässigt. Risken att falla ökar med stigande ålder. Många fall och frakturer kan förebyggas med fysisk träning.

Vilka orsaker kan finnas till att äldre råkar ut för fallolyckor?

Fallrisken ökar med stigande ålder, bland annat på grund av muskelsvaghet, syn- och hörselnedsättning, försämrad balans och gångförmåga, samt sjukdom och medicinering. Fall är den vanligaste orsaken till att äldre skadar sig och är en av de tio vanligaste dödsorsakerna bland svenskar över 70 år (2).

Vilka risker uppstår om vi enbart observerar patienten?

Patienter med ökad risk för att falla kan identifieras utifrån diagnos eller symtom….Risker och riskfaktorer.

Riskfaktorer utifrån diagnos Riskfaktorer utifrån symtom
Ledsjukdomar Nedsatt gångförmåga och förflyttningsförmåga
Neuropati Nedsatt syn
Osteoporos Nokturi
Parkinson Biverkan av läkemedel

Vad har fallolyckor med läkemedel att göra utveckla ditt svar och förklara hur du menar?

En del blodtryckssänkande läkemedel kan också försämra balansen. Vissa läkemedel kan vara olämpliga för äldre därför att de utsöndras långsammare från kroppen än hos yngre personer och ibland är det kombinationen av olika läkemedel vid samtidig användning som ökar risken att falla.

Share this post