Trendig

Hur vanligt ar lymfom?

Hur vanligt är lymfom?

Lymfom är en av de vanligaste cancerformerna bland vuxna i Sverige. Varje år får nästan 2 500 personer någon form av sjukdomen.

Kan man bota Hodgkins lymfom?

En stor majoritet av patienterna med Hodgkins lymfom botas. Den viktigaste prognostiska faktorn är ålder, där äldre patienter har sämre prognos. Uppföljning av moderna studier har visat 5-årsöverlevnad efter primärbehandling på över 95 % hos yngre patienter med god prognos och 60-80 % hos de med sämre prognos.

Hur många får lymfom?

Varje år insjuknar drygt 2000 personer i Sverige. Lymfom förekommer i alla åldrar men blir vanligare med ökande ålder och är något vanligare hos män jämfört med kvinnor. Det finns ett 20-tal undergrupper. Sjukdomsförloppet och behandlingen för de olika undergrupperna är mycket olika (se översikt: ”Lymfom, behandling”).

Hur upptäckte ni Hodgkins lymfom?

De flesta som söker vård för lymfom – sju av tio – har själva upptäckt en förstorad lymfknuta, ofta på halsen, vid nyckelbenen eller någon annanstans på kroppen. Hodgkinlymfom ger oftast symtom på grund av förstorade lymfknutor. Ett lymfom kan dock växa ut ifrån lymfvävnad var som helst i kroppen.

Varför får man Hodgkins lymfom?

En ökad risk ses även hos hivinfekterade och organtransplanterade personer. Det finns också belägg för att autoimmuna sjukdomar, som reumatoid artrit, ökar risken för Hodgkins lymfom. För de flesta som insjuknar finns dock ingen känd bakomliggande orsak. Det finns en svag ärftlighet för Hodgkins lymfom.

Vad är Hodgkins sjukdom?

Hodgkins lymfom är en typ av cancer i lymfsystemet. Det finns flera olika undergrupper av sjukdomen. De flesta blir friska efter behandling, även om sjukdomen hunnit sprida sig.

Hur behandlas lymfom?

Aggressiva lymfom behandlas oftast med en kombination av flera olika cytostatika varannan eller var tredje vecka över många månader. Om endast en lymfknuta är förstorad, kan man ibland också ge lokal strålbehandling. Oftast innefattar behandlingen även en så kallad monoklonal antikropp. Kortisonkurer ingår också ofta.

Hur många drabbas av lymfom?

I Sverige insjuknar omkring 2 500 personer årligen i lymfom, sjukdomen med många ansikten. De flesta lymfomtyper drabbar huvudsakligen äldre. Åldersfördelningen liknar den vid många andra cancerformer där två tredjedelar av patienterna är 65 år eller äldre.

Vad är en lymfkärl?

lymfkörtlar eller lymfknutor som suger upp en del av lymfan, tar hand om och förstör bakterier, virus och annat som kan vara skadligt för kroppen. mjälten. brässen. övrig lymfatisk vävnad, till exempel halsmandlarna.

Share this post