Allmänning

Hur fa barn sluta gnissla tander?

Hur få barn sluta gnissla tänder?

Med en bettskena kan du få hjälp med tandpressning på natten. Den får du efter att tandläkaren har behandlat ojämnheter, om du hade några. Bettskenan blir då som en stötdämpare mellan tänderna. Du pressar ihop tänderna mer sällan, mindre hårt och under kortare tid med en bettskena.

Är bettskena gratis för barn?

Gratis för barn och ungdomar Från och med den 1 januari det året du fyller 24 år börjar du betala för din tandvård. I den fria barn- och ungdomstandvården ingår all tandvård du behöver. Undantaget är estetisk tandvård, som till exempel tandblekning och tandreglering.

Kan man få ont i tänderna av stress?

Stress kan sätta sig i käkarna och göra att vi omedvetet pressar och gnisslar tänder. Det kan ge smärta i käkar och stressrelaterad huvudvärk, säger Birgitta Häggman Henrikson, forskare i odontologi vid Malmö Universitet. En bettskena är ett enkelt sätt att skydda tänderna och ger bra avlastning.

Hur slappnar man av i käken?

Avspänningsträning

  1. Sitt eller ligg bekvämt med bra stöd för nacken. Slappna av och sänk axlarna.
  2. Låt underkäken vila, det vill säga ”tappa hakan”, genom att tona på m-ljudet.
  3. ”Jogga” med underkäken, det vill säga gör små avslappnande rörelser upp och ned och åt båda sidorna utan tandkontakt.

Varför har jag ont i tänderna?

En vanlig orsak till tandvärk är att tandens nerver har blivit inflammerade. Oftast beror detta på att man fått ett djupt kariesangrepp, det vill säga ett djupt hål i en tand. Men även en djup lagning, en spricka i tanden, en krånglande visdomstand eller blottade tandhalsar kan göra att du får ont i tanden.

Vad ska man göra när man har ont i tanden?

Kontakta genast en tandvårdsmottagning eller en jourhavande tandläkare om du har ett eller flera av följande besvär:

  1. Området runt tänderna är svullet och du har feber.
  2. Du har svårt att gapa eller svälja.
  3. Du har slagit ut en tand, eller tanden har blivit mycket lös eller har ändrat läge.

Share this post