Populära

Hur kanns det att ha ont i lungorna?

Hur känns det att ha ont i lungorna?

Lungsäcksinflammation innebär att hinnorna kring lungsäcken har blivit inflammerade. Då gör det ont när du andas och du kan bli andfådd. Lungsäcksinflammation går oftast över helt med behandling. Vilken behandling du får beror på vad som orsakat sjukdomen.

Vart gör det ont om man har ont i lungorna?

Du kan uppleva att det gör ont vid lungorna med utstrålning mot rygg, nacke och axlar. Smärtan kan kännas skarp eller krampaktig och uppstå i samband med djupa andetag eller fysisk aktivitet. Även stress, ångest och oro kan ge liknande besvär.

Kan du få lunginflammation i båda lungorna?

Du kan få lunginflammation i en lunga eller i båda lungorna. En lunginflammation i båda lungorna kallas dubbelsidig lunginflammation. En dubbelsidig lunginflammation behöver inte vara mer allvarlig. Du kan också få lunginflammation i endast en del av en lunga. Då är oftast orsaken en bakterie.

Hur gör du för att förebygga lunginflammation?

Lunginflammation som beror på virus kan vara svår att förebygga, men generellt gör du klokt i att hålla ditt immunförsvar så starkt som möjligt genom att äta sunt och varierat, motionera, inte röka och sova ordentligt.

Vad är symtom på lunginflammation hos äldre?

Lunginflammation hos äldre, redan sjuka och personer med sänkt immunförsvar kan ge svårare sjukdom och kräva vård på sjukhus. Vanliga symtom vid lunginflammation är: att det gör ont i bröstet när du andas eller hostar; hosta, som kan innebära att du hostar upp slem;

Vilka virus kan orsaka lunginflammation hos barn?

Även olika virus kan orsaka lunginflammation. RS-virus orsakar varje år epidemier bland yngre barn, oftast under två års ålder. Några virus som ofta ger lunginflammation hos vuxna är exempelvis influensavirus och RS-virus. Ett annat exempel är det nya coronaviruset som ger sjukdomen covid-19, som orsakar lunginflammation hos en del.

Hur påverkas andningen vid inflammation i luftvägarna?

Varför är lungorna och luftvägarna så känsliga för infektioner?

Luftvägsinfektioner orsakas oftast av virus som gör att slemhinnorna svullnar och gör det svårare för luften att passera fritt. Virusinfektioner brukar drabba stora delar av slemhinnorna i luftvägarna med besvär från såväl näsan som halsen och lungorna.

Share this post