Ny

Varfor kommer urinvagsinfektion tillbaka?

Varför kommer urinvägsinfektion tillbaka?

Ibland är en antibiotikakur nödvändig vid urinvägsinfektion, men tyvärr kommer problemen ofta tillbaka när behandlingen är avslutad. Det beror på att antibiotika slår ut den viktiga tarmfloran. Efter en antibiotikakur mot urinvägsinfektion får cirka 60 procent tillbaka en ny infektion inom tre månader.

Har fått urinvägsinfektion igen?

Om du har återkommande urinvägsinfektioner bör du kontakta vården. De kan hjälpa dig att undersöka om det finns någon bakomliggande orsak eller om du kan förebygga fler infektioner. Det är till exempel vanligt få urinvägsinfektion i samband med samlag. En läkare kan hjälpa dig med antibiotika i förebyggande syfte.

Kan urinvägsinfektioner vara ärftligt?

Däremot kan återkommande urinvägsinfektioner vara ärftligt. Andra riskfaktorer som kan bidra till urinvägsinfektioner är sexuell aktivitet samt användning av pessar eller kondom med spermiedödande medel. Äldre kvinnor som befinner sig i eller efter klimakteriet kan också vara riskzonen för att få urinvägsinfektioner.

Kan man drabbas av urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion kan vara en symptomfri åkomma, men om man drabbats av en infektion så kan det yttra sig genom en rad olika symptom, främst att man upplever täta trängningar (man behöver urinera oftare), har svårt att tömma hela blåsan (urinretention) och man kan uppleva sveda och ömhet när man kissar.

Kan urinvägsinfektioner uppstå plötsligt?

Urinvägsinfektioner kan uppstå plötsligt och vanliga symtom är: Täta trängningar, du behöver gå och kissa ofta. Svårt att hålla dig. Sveda när du kissar.

Hur botar jag min urinvägsinfektion?

Vad kan jag göra själv?

  1. Dricka mer än vanligt.
  2. Hålla dig varm. Lägg en värmedyna eller vetekudde på nederdelen av magen där du har ont – det kan minska både smärtan och inflammationen.
  3. Använda receptfria värktabletter.

Share this post