Allmänning

Hur gor man en Astmautredning?

Hur gör man en Astmautredning?

Läkaren gör en kroppsundersökning och undersöker hur dina lungor fungerar. Det finns flera olika metoder för att undersöka lungornas funktion. De vanligaste är spirometri och att använda en PEF-mätare.

hva er forebyggende astmamedisin?

Forebyggende astmamedisin: Kortison til inhalasjon tas daglig. Kortison gitt på denne måten, har ikke de uønskede bivirkningene som forbindes med kortison i tablettform. Andre forebyggende astmamedisiner: Leukotrienantagonist finnes som tabletter eller granulat og tas en gang i døgnet. Den brukes også ved høysnue.

hvordan kan man behandle astma?

Behandling av astma 1 Anfallsmedisin (korttidsvirkende beta2-agonist): Brukes når man blir tett og tungpustet. Virker i løpet av 1-5 minutter. 2 Anfallsforebyggende medisin (langtidsvirkende beta2-agonist): Virkningen varer i minst 12 timer. 3 Forebyggende astmamedisin: Kortison til inhalasjon tas daglig. Kortison gitt på denne måten, har ikke de uønskede… More

hva er utviklingen av astma?

Utvikling av astma kan ha ulike årsaker. Allergi er en viktig faktor og det store flertall av barn med astma har samtidig allergi. Dette kan skyldes arvelige faktorer. Astma som debuterer i tidlig barnealder er ofte forskjellig fra astma som starter i voksen alder.

hva er målsettingen med astmabehandling?

Målsettingen med astmabehandlingen etter internasjonale retningslinjer (GINA)er: 1 Best mulig kontroll over daglige og nattlige plager 2 Minst mulig bruk av anfallsmedisin 3 Ingen begrensninger i de daglige aktiviteter 4 Tilnærmet normal lungefunksjon 5 Unngå alvorlige astmaanfall

De vanligaste är spirometri och att använda en PEF-mätare.

  1. Allergitest. Det görs också en allergiutredning när du utreds för misstänkt astma.
  2. Spirometri.
  3. PEF-mätning.
  4. Reversibilitetstest.
  5. Behandlingsförsök med kortison.
  6. Test av luftrörens känslighet.
  7. Andra undersökningar.
  8. NO-mätning.

Kan man se astma på lungröntgen?

Astma syns inte i lungröntgen, men lungröntgen görs för att utesluta andra sjukdomar. Även laboratorieprover tas i huvudsak för att ta reda på sjukdomar som anknyter till astma.

Vad kan trigga astma?

Astmaanfall kan utlösas av allergener, men också av så kallade irritanter som finns i miljön. Det är ämnen som irriterar luftrören som exempelvis tobaksrök, bilavgaser och starka dofter. Ansträngning och kyla kan också bidra till ett astmaanfall.

Vad mäter man med en PEF?

PEF – Peak Expiratory Flow PEF kan mätas i många olika syften, vanligt förekommande är som utvärdering av läkemedelsbehandling vid obstruktiv lungsjukdom. PEF är ett mått på det maximala utandningsflödet och mäts i liter/minut [6,11-12,17,26]. Vid mätningen används en så kallad peak-flowmätare (PEF-mätare).

Vad kan man upptäcka vid lungröntgen?

En lungröntgen kan visa om du har några förändringar i lungorna som beror på en sjukdom eller skada….Varför görs undersökningen?

  • Inför en hjärtoperation.
  • Vid olika typer av lungsjukdomar, till exempel lunginflammation.
  • Vid långvarig hosta.
  • Efter en operation eller en sjukdom, för att kontrollera att allt ser bra ut.

Kan man se astma på röntgen?

Astma ger ingen förändrad bild på röntgen.

https://www.youtube.com/watch?v=4aK76DoxKGk

Share this post