Frågor

Varfor drar man ut tander?

Varför drar man ut tänder?

Ibland blir en tand så skadad eller infekterad att den inte går att rädda. Då måste den tas bort. Det händer också att friska tänder behöver tas ut, till exempel visdomständer som inte får plats.

Vad händer efter man dragit ut en tand?

Efter att tanden eller tänderna tagits bort bildas det ett hål i käkbenet där de har suttit. Sakta kommer tandköttet att växa över hålet. Det kan ta flera veckor innan detta är klart. När tandköttet täcker hålet fortsätter benet att fylla ut området under lång tid.

Hur lång tid gör det ont efter tandutdragning?

Infektion i hålet där tanden suttit Oftast slutar det göra ont några dagar efter att du tog bort visdomstanden. Men det är inte ovanligt att efter tre till fyra dagar få tillbaka en annan typ av smärta. Då sträcker den sig oftast upp mot örat och gör väldigt ont. Det beror på en infektion i hålet där tanden suttit.

När kan man börja äta efter tandutdragning?

Äta och dricka För att såret ska läka bra ska du inte skölja munnen, äta, dricka eller röka förrän bedövningen försvunnit. Vänta minst två timmar. Välj flytande eller halvfast föda så att inte såret irriteras det första dygnet.

Kan man dricka alkohol när man har dragit ut en tand?

Alkohol ökar blodflödet till såret så överdriven konsumtion kan leda till blödningar. Alkohol stör och försenar sårläkningsprocess. Undvik därför alkohol åtminstone den första dagen.

Hur sparar man mjölktänder?

Med de permanenta tänderna kommer de lite närmre sina ”förebilder”, vanligtvis mamma och pappa. Med en personlig burk för mjölktänder kan ni spara de första tänderna som minne till era barn.

Hur förvarar man mjölktänder?

Viktigt är att hålla tänderna vitala ,dvs färska, annars förlorar stamcellerna sin funktion. Det görs genom att stamcellerna löses upp och lagras i så kallade ”tand-banker” och ifall man skulle behöva använda dem i framtiden är det bara att plocka fram dem.

Share this post