Blogga

Varfor gar jag upp i vikt nar jag promenerar?

Varför går jag upp i vikt när jag promenerar?

När du börjar träna ökar blodmängden i kroppen de första veckorna. Det kan innebära en viktökning på mellan ett och ett och ett halvt kilo. Eftersom din kropp får mycket att göra behöver den mer energi. Och energi kräver syre som ska pumpas runt i kroppen – och mer syre kräver i sin tur mer blod.

Varför skiftar vikten?

Vikten styrs av flera saker Under tonåren och puberteten växer och utvecklas man också i olika takt och på olika sätt, så du kan inte jämföra dig med andra. Vikten hänger också ihop med vad du äter och dricker, och hur mycket du rör på dig. Du kan väga mer om du har mycket muskler eller fett på kroppen.

Kan man gå ner i vikt av att gå promenader?

För den som vill gå ner i vikt kan promenader också hjälpa till att öka kaloriförbrukningen. Dagliga promenader om ungefär 20 minuter kan göra skillnad på kroppsbyggnaden. Dock kan det vara värt att veta att promenader inte förbränner speciellt mycket energi, eftersom pulsen är så pass låg.

Hur långt ska man promenera för att gå ner i vikt?

Det räcker med lite drygt 20 minuter per dag för att må bättre och få bättre hälsa och vikt på lång sikt, d.v.s. totalt 150 min per vecka. Två raska 10 minuters promenader per dag kan alltså vara tillräckligt.

Varför går jag inte ner i vikt när jag styrketränar?

Genom att träna musklerna 2–3 gånger i veckan under bantningskuren så kommer 90–100 % av viktnedgången att bestå av fett. Om du däremot struntar i att styrketräna kan du räkna med att bara 60–80 procent av viktnedgången består av fett. Resten är muskelmassa.

När sjunker ämnesomsättningen?

Eftersom kroppens muskelmassa sjunker med åldern sjunker därmed även ämnesomsättningen i vila. Detta kan motverkas genom att träna upp muskelmassan genom styrketräning. Förbränningen ökar också ju större muskelgrupper du aktiverar som till exempel vid löpning, skidåkning, cykling och simning.

Vad hjälper att få i gång ämnesomsättningen på riktigt?

Bästa sätten att långsiktigt öka din förbränning:

  1. Träna styrketräning. Personer med mycket muskler har en högre förbränning tack vare att muskler bränner mer energi än fett.
  2. Träna kondition, gärna intervall. Höj din puls tre gånger i veckan.
  3. Vardagsmotionera.
  4. Ät näringsrik mat och laga mat från grunden.

Share this post