Blogga

Far man skjuta ranare?

Får man skjuta rånare?

Du har ingen uteslutande rätt att skjuta någon som angriper dig utan det blir i slutändan domstolen som gör en helhetsbedömning vari det vägs in om du använt för mycket våld och om du kunde gjort något annat för att avvärja situationen. Att skjuta en angripare är allvarligt och måste ses som en sista utväg.

Får man använda jaktvapen i självförsvar?

Ifall du begår en handling i nödvärn kan du inte fällas för det brott som din handling utgör. Nödvärn är enkelt uttryckt detsamma som självförsvar. Det självförsvar du brukar i en nödvärnssituation får inte vara för grovt. Exempelvis har du inte rätt att skjuta någon till döds för att den är på väg att sparka dig.

Vad får man använda i självförsvar?

Enligt nödvärnsrätten har man rätt att använda de vapen man har på kroppen. Det innebär alltså först och främst våra kroppsdelar såklart, men man kan också använda sig av lite fantasi. Har man mobilen i handen kan man slå med den. Även nycklar, paraplyer eller väskan är saker som kan användas som vapen tillfälligt.

Är självförsvar lagligt i Sverige?

Det är lagligt att bruka ett begränsat våld i syfte att försvara sig själv och för att avvärja fara. Dock är det inte tillåtet att bruka mer våld än vad situationen kräver. Om en domstol gör bedömningen att någon brukat mer våld än vad som anses vara nödvärn finns det en risk att själv bli dömd för misshandel.

Vad händer om man skjuter en inbrottstjuv?

Den som olovligen trängt in i en bostad har gjort sig skyldig till hemfridsbrott, som man kan dömas till fängelse för. Var och en som ser någon begå ett sådant brott har rätt att gripa personen. Då har man rätt att använda försvarligt våld för att betvinga den misstänkte tills denne kan övelämnas till polisen.

Har polisen rätt att skjuta?

Poliser får i vissa situationer också använda skjutvapen för att gripa en person som är misstänkt eller dömd för särskilt grova brott och kan vara farlig för andra, till exempel om personen är på väg att rymma. Det kallas laga befogenhet, och kräver att polisen har behov att ingripa omedelbart.

Får man använda kniv i självförsvar?

Att du bär fickkniv är ett brott mot knivlagen, trots att du har det i självförsvarssyfte. Därför skulle jag råda dig att inte bära kniven. Både för att det är ett brott och för att det finns en risk att du själv skadas genom att någon använder kniven mot dig istället.

Får man skada en inbrottstjuv om man skulle komma på tjuven?

skrämma tjuven, och alltså inte med avsikt tillfogar honom skadorna, kan istället ansvar för vållande till kroppsskada aktualiseras (se 3 kap 8§ Brottsbalken). Nödvärn? Hur som helst kan faktumet att du tillfogar tjuven skadan medan personen begår inbrottsstöld i din lägenhet, innebära att du går fri från straff.

Share this post