Frågor

Vad menas med hematokrit?

Vad menas med hematokrit?

EVF (Erytocytvolymfraktion, även kallat hematokrit) är ett mått på andelen röda blodkroppar i blodet. Normala värden är 45 procent för män och 40 procent för kvinnor. De röda blodkropparna har till uppgift att transportera syre från lungorna ut till kroppens celler.

Varför mäts EVF?

Varför behövs analysen? EVF är en av flera tester som görs för att undersöka blodstatus, det vill säga samla information om hur blodets olika celler ser ut och mår.

Vad är erytrocyter Volymfraktion?

Vad är EVF? Ingår i analysen blodstatus. B-erytrocyter, är andelen röda blodkroppar i den totala volymen blod. Kan även kallas hematokrit.

När mäts EVF?

Erytrocytvolymfraktion (EVF) anger andelen röda blodkroppar av blodets totalvolym. Kallas även för hematokrit. Låga EVF-värden kan vara ett tecken på anemi. EVF får man fram genom centrifugering av blodet.

Vad är EPO värde?

För utredning av ett isolerat förhöjt Hb/EVF används i första hand mätning av plasma/serum-erytropoietin (EPO). Med rätt EPO-metod, d v s möjlighet att mäta subnormala nivåer, är detta ett prov med hög sensitivitet och specificitet.

Vad betyder EVF i blodprov?

Ingår i blodstatus vilket utvärderar blodbilden i kroppen. Erytrocytvolymfraktionen är den andel av blodet som består av röda blodkroppar. De röda blodkropparna ansvarar för syretransport vilket krävs av alla kroppens celler och organ för en normal funktion.

Vad innebär högt EVF?

Det provet kallas för hematokritvärde. Blodplasman är den vätska som omger blodkropparna. Ett förhöjt hematokritvärde innebär att blodet är tjockflytande. Det ökar risken för blodproppar.

Varför högt EVF?

DIFFERENTIALDIAGNOSER. Pseudopolycytemi – Den vanligaste orsaken till isolerat förhöjt Hb/EVF. Karaktäriseras av ett stegrat Hb/EVF beroende på en minskad plasmavolym. Till skillnad från patienter med PV har > 90 % av dessa patienter ett normalt eller måttligt förhöjt EPO.

Share this post