Frågor

Vilka komplikationer kan man fa efter en stroke?

Vilka komplikationer kan man få efter en stroke?

Förutom direkta följder av hjärnskadan som förlamningar och talsvårigheter kan du även få nedanstående komplikationer efter en stroke på kortare eller längre sikt.

  • Hjärnödem. Hjärnödem innebär att vätska har samlats i hjärnan så att hjärnan sväller.
  • Blodpropp i benen.
  • Lunginflammation.
  • Epileptiska anfall.
  • Depression.

Hur länge kan man leva med stroke?

För att ta reda på det svaret studerade forskarna en grupp på 416 strokepatienter som insjuknade 2001-2002. – Av dem levde fortfarande 145 personer efter tio år. Utav dessa var nästan tre av fyra självständiga i vardagslivet, det vill säga att de inte behövde hjälp för livets dagliga aktiviteter.

Hur rehabiliterar en personer drabbats av stroke?

Sjukgymnastiken handlar om att man ska bli starkare, träna upp nedsatt balans och få tillbaka rörligheten. Gångträning är en vanlig del. Styrketräning har visat sig effektivt. CI-terapi eller spegelterapi tillämpas för den som behöver få tillbaka styrka och rörelseförmåga i hand och arm.

Vilka hjälpmedel finns för stroke?

Det finns bra hjälpmedel för att kompensera svårigheter med att komma ihåg saker och som stödjer exempelvis bristande initiativförmåga. Exempel på förskrivna hjälpmedel som en person med afasi eller språkstörning kan ha nytta av är talsyntes, läspenna, fickminne och talande klocka med minnesstöd.

Vilka rehabiliterande åtgärder kommer att bli aktuella?

Enligt de nya riktlinjerna bör strokepatienter omedelbart intas på sjukhusens strokeenheter, som ska erbjuda akut vård och tidig rehabilitering. Patienter med måttlig till svår stroke, som har stort kvarvarande rehabiliteringsbehov, bör erbjudas multidisciplinär teambaserad rehabilitering inom slutenvård.

Hur länge kan man leva med hjärnblödning?

I de flesta fall sker förbättringar redan första veckan och kan fortsätta upp till flera år efteråt – beroende på bland annat egen träning och livsföring i övrigt. I svårare fall kan symtomen bli bestående. I lindrigare fall ger en stroke bara begränsade symtom, som försvinner redan efter någon dag.

Share this post