Trendig

Hur ska man ata Provera?

Hur ska man äta Provera?

Dosering

  1. Dosering.
  2. Oligo- och amenorré: Vid oligomenorré ges 5-10 mg dagligen under 1 vecka.
  3. Vid amenorré, om bortfallsblödning är önskvärd, ges Provera som vid oligomenorré, och i regel i kombination med östrogener.
  4. Dysmenorré och premenstruella besvär: 5-10 mg dagligen under 7 dagar före väntad menstruation.

När ska man börja äta Provera?

Om du har rikliga oregelbundna blödningar kan du som regel börja direkt med tabletterna och ta dem i 10 dagar. Om du har på- gående blödning när du börjar är det inte säkert att du är blödningsfri under första behandlingsomgången.

Hur länge kan man äta Provera?

Behandlingen kan upprepas under flera månader. Vanligen tar man tre kurer i rad och har då en normal menscykel utan mellanblödningar. Efter några månader kan man prova om det fungerar utan medicin. Blir blödningen oregelbunden igen kan man fortsätta med gulkroppshormon under längre tid.

Kan man bli gravid när man tar Provera?

Fertiliteten efter P-spruta (Depo-Provera) kan dock påverkas under de första ca sex månaderna efter den sista injektionen. Men det finns de som blir gravida bara tre månader efter den sista injektionen. Cirka 60 % av alla par blir gravida inom 6 månader, cirka 80 % inom det första året och 90 % inom två år.

Vad gör Provera med kroppen?

Medroxiprogesteronacetat är ett syntetiskt hormon som liknar det naturligt förekommande hormonet progesteron som bildas i äggstocken under den normala menstruationscykelns andra hälft. Låga doser Provera används för att behandla menstruationsrubbningar och även för behandling av klimakteriebesvär.

Kan det bli ägglossning direkt på Provera?

Om patienten inte har mens alls eller mycket sällan, sätts först en menstruationsliknande blödning igång. Detta görs vanligen med ett progesteronliknande preparat, Provera (medroxyprogesteron), som tas som tabletter, 10 mg dagligen i 7-10 dagar. Några dagar efter avslutad medicinering kommer en blödning.

Vad händer om man är gravid och tar Provera?

Graviditet, amning och fertilitet Provera ska ej användas under graviditet. Provera passerar över i modersmjölk men påverkar troligen inte barn som ammas. Rådgör dock med läkare vid mer än tillfälligt bruk av Provera under amning.

Share this post