Trendig

Vad innebar Skopi?

Vad innebär Skopi?

Skopier eller endoskopiska undersökningar av magsäck och tjocktarm är en viktig metod för att utreda olika symptom från matsmältningskanalen. Vid en skopi kan läkaren titta in i magsäcken eller tjocktarmen och undersöka orsaken till exempelvis halsbränna, smärtor i buken eller blod i avföringen.

Vad är skillnaden mellan koloskopi och Rektoskopi?

Med hjälp av koloskopet kan man undersöka ändtarmen, tjocktarmen och den nedre delen av tunntarmen. Koloskopi är en av flera så kallade tarmkikarundersökningar där även rektoskopi och sigmoideoskopi ingår.

Vad är skillnaden på endoskopi och gastroskopi?

Vi utför olika typer av endoskopiska undersökningar såsom gastroskopi, koloskopi och sigmoideskopi. En endoskopisk undersökning är en undersökning där man med en kamera på en mjuk slang kan se hur mage och tarmar ser ut från insidan via en TV-skärm. Undersökningen kräver att du som patient förbereder dig noggrant.

Varför gör man gastroskopi?

Gastroskopi kan till exempel visa om du har inflammation, sår eller en tumör i den övre delen av mag-tarmkanalen. De symtom som kan göra att läkaren vill undersöka med ett gastroskop kan vara: Sura uppstötningar, halsbränna. Smärta eller obehag i övre delen av magen.

Hur går en Ändtarmsundersökning till?

Läkaren undersöker ändtarmen med ett rektoskop. Det är ett ihåligt plaströr som förs in genom ändtarmsöppningen. Undersökningen kan till exempel visa om du har en inflammation, sår eller tumörer. Många tycker att undersökningen är obehaglig eller pinsam.

Varför görs koloskopi?

Koloskopi är en undersökning för att titta på insidan av tjocktarmen. Instrumentet som läkaren använder kallas koloskop. Undersökningen kan visa om du har sår eller inflammationer på tarmen. Koloskopi görs vid misstänkt kolorektalcancer, det vill säga cancer i tjocktarmen eller ändtarmen.

Share this post