Frågor

Hur lange sitter njursten i?

Hur länge sitter njursten i?

Små njurstenar kommer i regel ut den naturliga vägen men ofta behövs läkemedel för att lindra smärtan. Större stenar kan behöva elimineras med stötvågsbehandling eller plockas ut manuellt via urinröret.

Hur går det att komma tillbaka i utmattning?

Utmattning – det går att komma tillbaka. Det går att komma tillbaka i arbete och ett normalt liv efter att ha drabbats av utmattningssyndrom. Men det tar lång tid, och kräver ett bra samarbete mellan alla de instanser de drabbade är beroende av. Det berättade överläkaren Kristina Glise under ett seminarium om rehabilitering,

Hur behandlar man njurstensanfall?

Behandling. Njurstensanfall kan vara mycket smärtsamma. Förstahandsval bland läkemedel vid njurstensanfall är inflammationsdämpande preparat (NSAID-preparat). Om man inte tål NSAID-preparat är opiater ett alternativ. Smärtor och andra obehag kan lindras genom att lägga något varmt,

Varför gör det ont i njurarna?

Då gör det ont, eftersom njurarna omges av en stram kapsel som inte ger med sig. Njuren kan så småningom sluta fungera på grund av att vävnaden inte tål att utsättas för högt tryck under någon längre tid. Hos läkaren får man berätta om sina besvär, hur länge man har haft dem och hur det känns.

Varför gör det ont i njurbäckenet?

När det vanliga flödet av urin från njurarna hindras av en eller flera stenar blir njurbäckenet utspänt. Då gör det ont, eftersom njurarna omges av en stram kapsel som inte ger med sig. Njuren kan så småningom sluta fungera på grund av att vävnaden inte tål att utsättas för högt tryck under någon längre tid.

Oftast brukar en njursten komma ut via urinen inom några veckor. Om du varit på akutmottagningen för en njursten och kunnat få gå hem med smärtstillande, kallas du efter några veckor till en röntgenkontroll för att se att stenen är borta och att njurarna inte har skadats.

Share this post