Rekommendationer

Vad ar biventrikular pacing?

Vad är biventrikulär pacing?

Vid biventrikulär pacing används, förutom en högerkammar- elektrod, även en elektrod som placeras ovanpå vänster hjärtkammare. Den förs dit via ett av hjärtats venösa blodkärl. Elektroderna kopplas till en impulsgenerator (pacemaker), som placeras i en underhudsficka strax nedanför det ena nyckelbenet.

Kan pacemaker hjälpa vid hjärtsvikt?

För personer med svår hjärtsvikt kan implantering av en biventrikulär pacemaker, även kallas CRT, innebära en stor och positiv förbättring. På Karolinska sjukhuset pågår ett forskningsprojekt för ökad livskvalitet med fjärrövervakning.

Vad är biventrikulär hjärtsvikt?

Hjärtsvikt kallas ibland för hjärtinkompensation eller hjärtinsufficiens och beroende på vilken hjärthalva det är som har en försämrad funktion, brukar man tala om vänstersvikt eller högersvikt. Om båda hjärthalvorna har försämrad funktion kallas det för biventrikulär hjärtsvikt.

Vad är ICD pacemaker?

ICD står för Implantable Cardioverter Defibrillator, dvs en inopererad apparat som kan korrigera och defibrillera allvarliga hjärtrusningar. De hjärtrytmstörningar (arytmier) som behandlas är hjärtrusningar utgående från hjärtats kammare.

Vilken behandling får man vid hjärtsvikt?

Det finns mycket bra behandling vid hjärtsvikt. Basen är läkemedelsbehandling. I de flesta fall behövs såväl betablockerare såsom ACE-hämmare och aldosteronantagonister för att få hjärtat att återhämta sig och därefter förhindra att hjärtsvikten försämras. I många fall behövs vattendrivande läkemedel.

Varför får man en pacemaker inopererad?

Den vanligaste anledningen till att få en pacemaker inopererad är att du har återkommande yrselattacker eller svimningsanfall. De uppstår på grund av långa pauser mellan hjärtslagen eller för långsam hjärtrytm. Andra anledningar till att få en pacemaker kan vara trötthet och andfåddhet som beror på en alltför låg puls.

Vad är tröskelvärdet för pacemakern?

Ett tröskelvärde programmeras även för stimuleringen; det värdet bör vara den lägsta möjliga energinivån som resulterar i depolarisation av hjärtrummen. Syftet med ett gränsvärdet för sensing är att förhindra att pacemakern reagerar på störningar och andra elektriska signaler som kan misstolkas som spontan hjärtaktivitet.

Hur registrerar pacemaker hjärtats egna aktivitet?

En pacemaker kan alltså registrera hjärtats egna aktivitet och reagera (baserat på programmerade algoritmer) därefter. Elektroden i höger förmak registrerar förmaksdepolarisation (P-vågen) och elektroden i höger kammare registrerar kammardepolarisation (R-vågen).

Hur ofta kontrolleras pacemakern?

Pacemakern kontrolleras vid återkommande kontroller. Första kontrollen sker vanligen efter 6 -8 veckor. Därefter sker kontrollerna med 1 -2 års mellanrum, vanligen genom besök på pacemaker/hjärtmottagning. Man kan också ha fjärravläsning, dvs att man hemma har en sändarenhet som skickar tekniska data från pacemakern till mottagningen.

Share this post