Ny

Nar far du en allergisk reaktion?

När får du en allergisk reaktion?

När du får en allergisk reaktion är det kroppens immunförsvar påverkas och sätts ur spel. Immunförsvaret har som uppgift att skydda kroppen från de mest vanliga bakterier och virus. Men när du blir allergisk är det något i kroppens immunförsvar som reagerar onaturligt starkt på vissa ämnen.

Varför är du allergisk mot något speciellt ämne?

Vid allergi är du allergisk mot ett speciellt ämne. Du kan reagera genom att till exempel få rinnande snuva, tungt att andas, kliande ögon eller hudutslag. Det är ovanligt, men ibland kan du få en svårare allergisk reaktion.

Har du någon allergi mot björkpollen?

Korsallergi mot till exempel stenfrukter, nötter, morötter är vanliga hos vuxna. Du som har allergi mot björkpollen kan också reagera på en eller flera av dessa födoämnen.

Har barnet en allergisk reaktion?

Vid en allergisk reaktion frigörs olika retande ämnen, till exempel histamin, i kroppen. Ämnena gör att huden och slemhinnorna i till exempel munnen och tarmarna rodnar och svullnar. Barnet blir svullen och kan få klåda, till exempel i munnen, halsen eller på huden. Ibland kan läpparna och munnen svullna.

Varför är man allergisk mot livsmedel?

Att vara allergisk mot livsmedel, så kallad matallergi eller födoämnesallergi, betyder att man är allergisk mot någonting som man har ätit eller druckit. Vanligast är symtom på huden och från magen och tarmen, men symtomen kan variera mycket. De flesta besvär brukar försvinna genom att man undviker det som orsakar allergi.

Vad är det viktigaste vid utredning av allergier?

Anamnesen är det viktigaste vid utredning av allergier. Upp mot 50 % av den vuxna befolkningen är sensibiliserade, det vill säga har antikroppar mot något allergen. Många av dessa reagerar ändå inte vid exposition för allergenet, så det är förödande att utan anamnes utföra pricktester eller ta specifika IgE utan frågeställning.

Hur reagerar du på en allergichock?

Vid en allergichock påverkas minst två organ, till exempel huden och luftvägarna, magtarmkanalen eller cirkulationen. Reaktionen börjar ofta med klåda och utslag på huden, till exempel handflator och fotsulor, samt svullna läppar och tunga. En del kan redan i ett tidigt stadium även få obehagskänslor och känna ett tryck över bröstet.

Vilka reaktioner är immunologiska reaktioner?

De immunologiska reaktionerna delas in i typ I-IV, se Tabell 1. Reaktionen kan vara cellmedierad, även kallad typ IV reaktion, eller antikroppsmedierad, kallade typ I-III reaktioner. Ett exempel på cellmedierad reaktion är kontakteksem 1.

Vad är en allergisk reaktion av ett getingstick?

En allergisk reaktion av ett getingstick kan börja som klåda och nässelutslag på andra ställen än där man blev stucken, samt stickningar i mun och svullnad runt ögon och mun. Kräkningar, illamående, blodtrycksfall och andningssvårigheter betyder att situationen är akut och kräver omedelbar behandling med adrenalin.

Hur många personer har allergi mot getingstick?

I Sverige har ungefär en procent av befolkningen allergi mot getingstick, eller så kallad insektsallergi. Det är ganska ovanligt att få en svår allergisk reaktion av getingstick, men tillståndet kan i vissa fall vara livshotande. I Sverige dör i genomsnitt två personer varje år efter att ha fått en anafylaktisk chock av ett bi- eller getingstick.

Vad är ett getingstick eller bistick?

Ett getingstick eller bistick brukar ge en intensiv och pulserande smärta i området där du har blivit stucken. Kort därefter rodnar och svullnar området. Det brukar även svida och klia. Ett stick från ett bi är oftast ofarligt.

Kan man få vård för bisticksallergi?

Behandling vid akuta besvär. När man söker vård för bisticksallergi brukar man få antihistamin (ex. Cetirizin) och kortison (ex. Betapred) i tablettform. Om det är en något svårare allergisk reaktion brukar man även få en spruta med adrenalin (ex. Epipen).

Vad är receptfria läkemedel mot allergi?

Receptfria läkemedel mot allergi. Antihistamin. Den första medicinen man brukar prova om allergin är lindrig och tillfällig är antihistamintabletter. Antihistamin blockerar den allergiska reaktionen i kroppen och används för att behandla allergi mot bland annat pollen, pälsdjur, kvalster, kyla, mögel och vissa födoämnen.

Share this post