Blogga

Hur paverkar hypertyreos kroppen?

Hur påverkar hypertyreos kroppen?

Vid hypertyreos bildar sköldkörteln för mycket hormoner. Det gör att kroppens celler och organ jobbar mer och du kan till exempel bli svettig, trött, få hjärtklappning och minska i vikt. De flesta blir bra med behandling.

Vad säger ögonen om hälsan?

Vanliga orsaker: För lite sömn och vatten är de vanligaste orsakerna, men svullna ögon kan också vara ett tecken på allergi, till exempel mot smink, pollen, damm eller mat. Åtgärd: Skriv upp när dina ögon är som mest svullna. Är det före mensen, kan det bero på att kroppen samlar vatten.

Kan mediciner påverka synen?

En del mediciner kan också direkt påverka våra ögon. Möjliga biverkningar av en del mediciner: torra ögon, ökad ljuskänslighet, bländning, suddigt seende, förändrat djupseende eller svårigheter att ställa om från mörker till ljus.

Hur ofta kolla TSH?

Välinställd patient: kontroll en gång per år. Vissa patienter uppger sig må bättre med en tyroxindos som ger ett lätt supprimerat TSH, och vill ej ta en lägre dos tyroxin. Informera om risker (lätt ökad risk för osteoporos, förmaksflimmer framförallt).

Hur är det att leva med hypertyreos?

– Patienterna behöver få veta vilka symptom de ska vara uppmärksamma på. Det kan vara en ökad stress i form av hjärtklappning, rastlöshet, koncentrationssvårigheter, oro och ångest. Sedan behöver vi inom sjukvården vara beredda på uppföljning under lång tid.

Kan stress höja TSH?

TSH kan också höjas tillfälligt vid kroppsligt stress eller infektioner. Om du har förhöjd nivå av TSH men T4 och T3 är normala kallas det för Subklinisk hypotyreos (SH).

Hur farligt är hypertyreos?

Om hypertyreos underbehandlas eller inte behandlas, kan den i värsta fall leda till en toxisk kris då hjärtfrekvens, blodtryck och kroppstemperatur stiger till farligt höga nivåer. Om detta händer, behöver du snabbt få behandling.

Share this post