Rekommendationer

Hur vet jag att jag har lipodem?

Hur vet jag att jag har lipödem?

Symptom. Symptom är ökade fettansamlingar oftast på underkroppen, höfter, lår och underben, men förekommer även på överarmarna. Typiskt är att fettansamlingen sitter symmetriskt (lika på båda sidor av kroppen), men inte påverkar fötter eller händer.

Kan man bli av med lipödem?

Lipödem kan framgångsrikt behandlas med fettsugning med långsiktigt goda resultat avseende minskad smärta och förhindrande av artrosutveckling i knäleder och fotleder. Patienter med lipödem är en ofta förbisedd patientgrupp som går att behandla.

Vad är Fettatrofi?

Särskilt hos yngre flickor kan den senare formen yttra sig i allmän fettatrofi från huvud ner till höfterna, varefter höfter och lår kan bli överproportionerade (jämför dock lipödem). Det finns också andra varianter lipodystrofi, medfödda och ärftliga eller sekundära i förhållande till medicinering eller annan sjukdom.

Är lipödem farligt?

Lipödem utvecklas ofta vid pubertet, graviditet och/eller menopaus. De flesta drabbade har svår smärta i ben och lår. Lipödem minskar inte vid bantning eller träning. Lipödem kan behandlas men i de flesta regioner ges inte vård för detta tillstånd trots att en diagnos kan ges.

Vad är lipodystrofi?

Patienter med lipodystrofi har låga nivåer av ett mänskligt hormon som kallas leptin, vilket spelar en central roll i regleringen av fetters och sockerarters nedbrytning i kroppen. Detta leder till minskat underhudsfett och att fett ansamlas på platser som levern och musklerna, liksom till höga fettnivåer i blodet.

Hur börjar lipödem?

Sjukdomen orsakas av en störning i fettvävnaden där de ytliga mindre lymfkärlen, blodkärlen och nerverna kan vara påverkade. Det är oftast kvinnor som får lipödem. Ofta börjar sjukdomen i samband med en stor hormonell förändring, till exempel i puberteten, under en graviditet eller i klimakteriet.

Hur får man bort lipödem?

Kan man gå ner i vikt med lipödem?

Behandling av Lipödem Första steget i behandlingen är att du ska komma i gång med viktkontroller, vilket du kan göra genom att under en bestämd tid skriva ner din vikt. Vi rekommenderar även viktreduktion. Ibland ses samtidigt problem med sköldkörteln, vilket kan bidra till svårighet i att minska i vikt.

Hur diagnostiserar man ödem?

För att säkerställa diagnosen gör man ibland kompletterande undersökningar exempelvis i form av lymfscintigrafi och magnetisk resonanstomografi, MRT. Lymfscintigrafi visar hur lymfsystemet fungerar och MRT kan påvisa ansamling av vätska i vävnaden.

Hur ser man att man har ödem?

Första varningen brukar visa sig genom att huden blir mer spänd och tjockare. Efter detta uppstår en onaturlig svullnad, domningar i den svullna kroppsdelen, värk och minskad rörlighet som typiska symtom. En svullnad som inte undersöks, kan bli så stor att smärta även kan uppkomma i närliggande kroppsdelar.

Hur får man igång lymfsystemet?

Man måste hålla igång lymfsystemet hela tiden. Rör på dig. Det kan vara allt ifrån tåhävningar, djupandning, yoga, stavgång, cykla, styrketräna, jympa, lufsa i skogen eller vad helst som man tycker är kul. Träning ska vara roligt.

Vad innebär Benödem?

Pittingödem på ett ben, det vill säga ödem som ger efter för tryck. Ödem är svullnad på grund av ansamling av vätska i vävnaderna. Ödem uppstår när det hydrostatiska trycket i kapillärerna överstiger det osmotiska trycket i kapillärerna. Därmed finns det ett nettoflöde av vätska ut i vävnaden.

Share this post