Allmänning

Hur destillerar man olja?

Hur destillerar man olja?

Råoljan separeras först genom en uppdelning av komponenter med olika kokpunkt i en process som kallas destillation. Råoljan upphettas under tryck till mellan 370 °C och 430 °C och pumpas in i den nedre delen av en destillationskolonn. Destillationskolonnen är uppdelad i 20-30 nivåer med 60 centimeters mellanrum.

Vilka ämnen utnyttjas vid en fraktionerad destillation?

Vilken egenskap av de olika ämnena utnyttjas vid en fraktionerad destillation? Gas, Bensin, Fotogen, Diesel, Smörjolja, Råolja och asfalt. Gas används inte till något så man lägger upp i tornet och bränner upp dem. Bensin används till bilar.

Vad utvinns ur råolja?

Den energirika oljan är idag vårt viktigaste fossila bränsle och en av världens viktigaste råvaror. Olja kan raffineras till bensin, fotogen och olika typer av eldningsoljor, men är också råvara till plaster och syntetfibrer…

Vilken metod används för att separera de ingående komponenterna i råoljan?

Fraktionerad destillation är bland annat en vanlig metod för att dela upp råolja i oljeraffinaderier och för att rena fram olika gaser ur flytande luft. Man kan även göra detta med olja. Destillationen delar upp oljan i olika rör när råoljan värms upp så att det blir diesel, bensin, fotogen och smörjolja.

Vad kan man göra av olja?

Olja är en mycket användbar produkt, både som energikälla och som råvara för fram ställning av olika slags produkter. De drivmedel som framställs vid raffinering av råolja är flygfotogen, bensin, die sel, eldningsolja och fartygsbränslen (bunkerolja).

Vilka produkter får vi från ett raffinaderi?

Raffinering av råolja Ur råoljan kan man utvinna både gaser, flytande och fasta ämnen. Vid raffinaderierna delas råoljan upp i ämnen som bitumen, eldningsolja, fotogen, bensin och gasol med en metod som kallas fraktionerad destillation.

Vilken råvara används i ett raffinaderi?

Råvaran för raffinaderiet är huvudsakligen råolja från Nordsjön. Ca 25 % av vår produktion blir bensin, och ca 50 % blir diesel och flygfotogen och ca 3% blir gasformiga bränslen som butan och propan. Resterande slutar som tunga eldningsoljor. Merparten av våra produkter används i Sverige, Finland och Norge.

Hur separerar man kolväten i råolja?

När råoljan har pumpats upp ur berggrunden måste den till ett raffinaderi för att behandlas innan den kan användas som bränsle, olja eller råvara inom den kemiska industrin. Behandlingen medför att man separerar de olika kolvätena åt genom destillation.

Share this post