Ny

Vad ar Sveriges regering?

Vad är Sveriges regering?

Sveriges regering ( regeringen ), formellt Konungariket Sveriges regering; före den 1 januari 1975 officiellt benämnd Kungl. Maj:t eller Statsrådet; är Sveriges högsta verkställande myndighet och består kollektivt av statsråden, sammankallade under statsministerns ordförandeskap. Regeringen är ansvarig inför Riksdagen och måste i enlighet med

Vad är en regeringsmakt?

Regering är den regerande instansen i en stat, dess högsta maktapparat, den organiserade statsmakten; i en stat som grundas på maktdelningsprincipen är regeringen som regel det organ som har den verkställande makten. Ordet regering kan även avse den maktutövning som den regerande instansen utövar, det vill säga regeringsmakten.

Vad är Regeringskansliet?

Regeringskansliet är indelat i Statsrådsberedningen, ett antal departement och en förvaltningsavdelning. För tillfället finns tretton departement men antalet är inte fastställt i lag. Sålunda är vissa statsråd även departementschefer medan andra ansvarar för delområden inom ett större departement.

Vem är Sveriges statsminister?

Sveriges statsminister. Från Wikipedia. Hoppa till navigering Hoppa till sök. Sveriges statsminister. Sveriges riksvapen. Nuvarande. Stefan Löfven. sedan 3 oktober 2014. Regeringschef.

Hur länge var Socialdemokraterna i regeringsställning?

Socialdemokraterna var i regeringsställning 1932-76, 1982-91 och 1994-2006. Med undantag av åren 1936-39 och 1951-57 då socialdemokraterna bildade koalitioner med Bondeförbundet (nuvarande Centerpartiet) samt den av andra världskriget påkallade samlingsregeringen 1939-45 regerade socialdemokraterna ensamma.

Var är beteckningen Västtyskland?

Västtyskland är den inofficiella beteckningen på Förbundsrepubliken Tyskland (tyska: Bundesrepublik Deutschland) under tiden för kalla kriget, åren 1949–1990. I och med Tysklands återförening år 1990 föll beteckningen ”Västtyskland” ur bruk.

Share this post