Ny

Hur paverkar honung blodsockret?

Hur påverkar honung blodsockret?

Honung innehåller glykos och fruktos. Fruktoshalten kan bli upp till 55% beroende på honungens ursprung och ev tillsatser. Större delen är alltså glykos och den påverkar insulinproduktionen medan fruktosen har mindre påverkan. Att honung skulle vara ofarligt för diabetiker är allså en skröna som mycket annat.

Kan man äta honung vid diabetes?

Det spelar inte så stor roll om du har i lite socker, sirap eller honung i maten, till exempel i en efterrätt. Blodsockervärdet påverkas inte så mycket om du äter det i samband med en måltid. En mindre mängd socker är en till två teskedar eller fem till tio gram.

Är det bättre med honung än socker?

Honung innehåller både vitaminer och mineraler. Tyvärr dock i så små mängder att det inte har någon betydelse för din hälsa, vilket också gör att honung jämställs med andra typer av socker av livsmedelsmyndigheter och ska räknas exakt likadant som andra tomma kalorier.

Vad ska man inte äta som diabetiker?

Traditionell diabeteskost med lågt GI För diabetiker är det viktigt att välja kolhydratrika livsmedel med lågt GI, framför allt om man äter en kolhydratrik kost. Traditionell diabeteskost med lågt GI innehåller rikligt med bönor, linser, pasta, klibbfritt ris, korngryn och bulgur.

Varför blir det för lågt blodsocker?

Vid för lågt blodsocker blir det bränslebrist i kroppens olika organ. Effekten blir att du känner dig knäsvag och darrig, ofta upplever du även en frusenhet. Eftersom hjärnan är helt beroende av socker som bränsle får du symtom som påverkar medvetandet och psyket. Du kan bli yr, aggressiv eller förvirrad och omtöcknad.

Hur ofta känner man obehag vid Blodsockerfall?

Det är individuellt vid vilken blodsockernivå som man börjar uppleva symtom. Någon känner obehag i kroppen redan vid blodsocker kring 4 millimol per liter (mmol/l) medan andra kanske börjar få känningar först ner mot 2 mmol/l. Det är viktigt att en person som har diabetes är medveten om risken för blodsockerfall och hur det känns.

Vem riskerar att få Blodsockerfall?

Personer med diabetes riskerar blodsockerfall eller insulinkänning. De personer som riskerar att få blodsockerfall, även kallat insulinkänning, är de som har diabetes. Det är särskilt vid insulinbehandling som risken uppkommer. Men flera av de blodsockersänkande tabletter som finns, kan också orsaka för lågt blodsocker.

Share this post