Blogga

Vad ar ett Momskonto?

Vad är ett Momskonto?

Du redovisar momsen i en momsdeklaration. När du redovisar och betalar moms till Skatteverket är det skillnaden mellan utgående moms och ingående moms som du ska betala eller få tillbaka. Hur ofta du ska redovisa och betala moms beror på hur stor försäljning du har och hur du valt att registrera dig.

Vad är det 25% moms på?

Det är 25 procent moms på nästan alla varor och tjänster du säljer. Men det finns undantag. När du säljer vissa varor och tjänster ska du inte ta ut 25 procent moms utan i stället 12 eller 6 procent.

Hur gör man en momsdeklaration?

Du skickar enklast in din momsdeklaration med e-tjänsten Lämna momsdeklaration på Skatteverkets webbplats. Om du inte kan använda e-tjänsten kan du använda en blankett som Skatteverket skickar ut med post till dig.

Vad får man dra av moms för?

Att lyfta moms Redovisar du moms får du (med vissa undantag) lyfta all moms som du betalar, dvs du får tillbaka dessa pengar från staten i samband med momsredovisningen.

Hur fungerar moms på varor och tjänster?

Så här fungerar moms. Moms (mervärdesskatt) är en skatt som vi alla betalar när vi köper varor och tjänster. Momsen ingår oftast i priset och är därför inget privatpersoner behöver tänka på. Som företagare ska du däremot deklarera och betala moms.

Vad är moms för ett företag?

Moms är en skatt som adderas till det interna försäljningspriset på en vara eller tjänst. Internt försäljningspris + moms = Slutpris som kund betalar. MOMS är inte en kostnad för företaget. Vi förklarar med ett exempel:

Vad är ingående moms?

Här kommer några begrepp och termer som är bra att kunna när du ska redovisa moms: Ingående moms är momsen på det du köper in. Den drar du av vid momsredovisningen och ska därmed gå in. Ingående moms redovisas löpande som en fordran på konto 2641 i debet. Utgående moms som är momsen på det du säljer.

Share this post