Allmänning

Kan man blanda Vaxelladsoljor?

Kan man blanda Växellådsoljor?

Växellådsoljan för automatlådor är ofta färgade röda för att förhindra att du ska blanda ihop dem med övriga växellådsoljor. En fördel med att oljan är färgad är att det är lättare att spåra ett läckage genom oljan.

Vad betyder 0W 40?

– Till exempel 0W-40. Den lägre siffran innan ”W” anger oljans viskositet vid låga temperaturer – ju lägre siffra desto bättre flödesförmåga har oljan. En 0W-olja är pumpbar ner till -35 grader, medan en 15W-olja inte kan tas upp av motorns oljepump under -20 grader, berättar Magnus Blommé.

Vad är det för skillnad på 5w30 och 5w40?

Egenskaper hos oljorna 5w30 och 5w40 Deras högtemperaturegenskaper skiljer sig dock åt. 5w30:s kinematiska viskositet varierar i intervallet 9,3–12,5 mm2/s och den dynamiska viskositeten är 2,9 mPas. Motsvarande värden för 5w40 är 12,5–16,3 mm2/s och 3,5 mPas. Båda dessa oljor har sina för- och nackdelar.

När kokar oljan?

Vid ett senare försök har jag konstaterat att Teflonets kokpunkt ligger vid 170 grader, men jag har också fastställt att ren glykol har ett avkokningsintervall (i motorolja) mellan 140-200 grader.

Vilken olja är tunnast?

En 0W-olja är något tunnare än en med lägsta viskositetsangivelsen 5W men bägge lämpar sig för vinterbruk i Sverige. Oljor som sträcker sig till dessa låga viskositeter är mestadels så kallade helsynteter. De oljor som kallas syntetiska innehåller bättre basoljor vilket ger dem högre prestanda.

Hur smörjs ventiler?

2.6 Smörjning Ventilskaftet är i ständig kontakt med ventilstyrningen och kräver därmed smörjning. I dagens motorer smörjs kamaxeln och oljan slungas runt under ventilkåpan och bildar en hinna på alla rörliga delar.

Kan man blanda 5w 30 och 5w 40?

det går bra att blanda hel med delsyntet. en delsyntet är ju en varierande blandning av helsyntet och mineral så…. det bästa är väl att försöka blanda i så liknande som möjligt, för att behålla viskositetsspannet.

Share this post