Populära

Vad ar Uterusatoni?

Vad är Uterusatoni?

Av postpartumblödning är uterusatoni den vanligaste orsaken till att blödning uppstår. Många riskfaktorer är kända men ändå är de flesta kvinnor som drabbas helt utan riskfaktorer. En av de viktigaste förebyggande åtgärderna för att förhindra uterusatoni är genom aktivt handläggning av efterbördsskedet.

Uterusatoni (dålig muskelkontraktion i livmodern) Vävnadsskador i samband med förlossningen. Kvarhållen placenta eller placentarester.

Vad är Sivande blödning?

Malignitetsorsakade blödningar kan vara kontinuerliga blödningar eller återkommande. De är oftast sivande men även kraftfulla arteriella blödningar förekommer, exempelvis vid huvud- och halscancer. Övre mag-tarmblödning: hematemes, melena, illamående. Nedre tarmblödning: färskt blod per rektum, melena.

Vad är Aortakompression?

Blödning efter förlossning är ett livshotande tillstånd, och den vanligaste orsaken är atoni. De akuta åtgärderna innefattar bl a att stoppa pågående blödning. Abdominell aortakompression stoppar omedelbart livshotande blödning.

Hur mycket är normalt att blöda vid förlossning?

Diagnos sätts i Sverige vid blödning >1000 ml, detta betyder inte att det är normalt att blöda upp till 1000 ml. De flesta kvinnor klarar att blöda denna mängd utan allvarlig konsekvens, men målsättningen ska vara att varje kvinna ska förlora så lite blod som möjligt vid förlossningen.

Vad händer vid en kärlskada?

Vid skada på ett blodkärl kontraheras den glatta muskulaturen i kärlet omedelbart för att minska blodflödet. Ju större kärlskadan är, desto kraftigare kärlkontraktion. Kärlkontraktionen kan pågå i upp till 30 minuter.

Hur uppstår Esofagusvaricer?

Esofagusvaricer är åderbråck (varicer) som uppkommit i matstrupen (esofagus). De uppkommer vanligen till följd av en leversjukdom, till exempel skrumplever. Åderbråcken ger inga symtom, men om kärlen spricker kan det uppstå en blödning. Det är ett allvarligt tillstånd som kräver akut vård på sjukhus.

Share this post