Trendig

Hur kanns prostatit?

Hur känns prostatit?

Det gör ont i ryggslutet, nedre delen av magen eller underlivet. Det kan också göra ont ner mot ljumskarna, ut i pungen och penisen. Ibland gör det ont att sitta, till exempel på en cykelsadel. Det svider eller gör ont när du kissar.

Hur märker man att man har problem med prostatan?

Några vanliga symtom är svag urinstråle, att man behöver kissa ofta, att det blir svårt att skjuta upp toalettbesök, att blåsan inte töms helt och i vissa fall oförmåga att tömma blåsan. De som har måttliga besvär behandlas oftast med läkemedel.

Hur länge kan man ha prostatit?

Prostatit och särskilt smärtan kan vara från veckor till flera månader. Hos vissa män blir mottagligheten för sjukdomen permanent. De vanligaste symtomen utgör grundpelarna för en diagnos. Prostatan känns ofta öm vid en undersökning via ändtarmen.

Kan prostatit leda till cancer?

Att godartad prostataförstoring har en koppling till cancer är en vanlig missuppfattning. Egentligen är de inte mer ”besläktade” än mjölkstockning och bröstcancer. Vi bad professor Jan-Erik Damber vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset att reda ut begreppen samt ge för- och nackdelar med PSA-provet.

Akut prostatit är en akut sjukdom, ofta med feber och kraftiga symtom vid urinering samt buksmärta som strålar ut mot könsorganen. Man känner huvudsakligen inte ännu till hur kronisk prostatit uppstår. Det har forskats synnerligen lite om detta. Det finns flera olika teorier om vad som orsakar prostatit.

Hur kan man upptäcka prostatacancer?

Viktminskning, trötthet, blodbrist eller bensvullnad kan någon gång vara de första tecknen på prostatacancer. Sådana symtom kan förstås också ha många andra orsaker. Gå till en läkare och undersök dig, om du har symptom.

När ska man testa sig för prostatacancer?

Efter 75 års ålder är det ovanligt att en liten prostatacancer som upptäcks med enbart PSA-prov hinner bli allvarlig. Det är därför som du kan fundera på att lämna PSA-prov om du är mellan 50 år och omkring 75 år, även om du inte har några symtom som skulle kunna bero på prostatacancer.

Share this post