Innehållsförteckning
Vilka åtgärder som är mest effektiva för att minska övervikt och fetma?
På kort sikt (6 mån) visar studier att strikt eller måttlig lågkolhydratkost är det mest effektiva sättet att gå ner i vikt för personer med fetma.
Hur motiverar man någon att gå ner i vikt?
Det är nu fullt klart fastslaget att det finns bara ett sätt att gå ned i vikt: man måste se till att enegitillförseln i form av både mat och dryck är mindre än den energi man gör av med i sitt muskelarbete. Det finns inga genvägar! Försök igen att få honom att gå till läkare för att tala igenom situationen!
Hur ska en överviktig person äta?
Forskning visar att de som äter mycket fiberrika livsmedel som fullkorn, grönsaker, baljväxter, frukt, bär, och nötter har lättare att hålla vikten. Att äta mycket av mat baserat på siktat mjöl som används i vitt bröd och vanlig pasta, sockerrika livsmedel och drycker, och kött var förknippat med viktuppgång.
Hur förebygger samhället övervikt och fetma?
De mekanismer som svarar för detta är dock till stor del okända. Fetma kan i princip förebyggas genom att, med långsiktiga strategier, grundlägga kostvanor som motsvarar energibehovet och/eller genom ökad fysisk aktivitet.
Vilka hjälpmedel finns det att få i vården mot övervikt?
Du kan också få fysisk aktivitet på recept, FaR.
- Livsstilsbehandling. Ofta får du träffa en livsstilssköterska eller dietist när du söker vård för övervikt eller fetma.
- Behandling med läkemedel. Läkemedel mot fetma används som tillägg till livsstilsbehandling.
- Stödgrupper och samtal.
- Pulverbehandling.
- Att operera magsäcken.
Hur bestämmer man sig för att gå ner i vikt?
Så länge du äter mindre kalorier än vad du gör dig av med kommer du gå ner i vikt. Hur du äter mindre kalorier än vad du gör dig av med – om det är med många måltider/dag som en bodybuilder eller färre måltider eftersom du föredrar periodisk fasta – är faktiskt inte lika viktigt.
Vad kan man få för sjukdomar av övervikt?
Övervikt är ett tillstånd som kan öka risken att utveckla fetma. Fetma är en kronisk sjukdom som ofta kräver långsiktig behandling och uppföljning. Övervikt och fetma ökar risken för typ 2-diabetes, cancer och hjärt-kärlsjukdom, men även social stigmatisering och dess konsekvenser.