Rekommendationer

Hur lange kan man ha ont i magen efter forlossning?

Hur länge kan man ha ont i magen efter förlossning?

Det kan kännas som kramp eller mensvärk som kommer i omgångar. Dessa brukar gå över omkring fyra dagar efter förlossningen. Om man lägger en varm vetekudde mot magen eller tar en varm dusch så kan det lindra besvären. Avslappningsövningar kan också hjälpa dig att hantera smärtan bättre.

Hur känns magen efter förlossning?

Efter födseln drar livmodern ihop sig, vissa kvinnor upplever det som värkar eller kraftig mensvärk och det kallas för eftervärkar. Det är vanligt att man känner av mer eftervärkar vid amning. Ofta får omföderskor kraftigare eftervärkar än de kvinnor som fött sitt första barn.

Vad är Livmoderinfektion?

Livmoderinflammation (pyometra) är en sjukdom som framförallt drabbar medelålders och äldre tikar. Yngre tikar kan också få pyometra även om det är mer ovanligt. Grundorsaken till sjukdomen är en hormonell rubbning som gör att det uppstår en gynnsam miljö för bakterieväxt i livmodern.

Varför kan du få ont i magen?

Du kan få ont i magen av många anledningar. Orsaken kan vara tydlig, till exempel vid matförgiftning eller mensvärk. Ibland är det svårare att veta vad det beror på, till exempel om besvären handlar om stress eller en sjukdom som är svår att upptäcka. Ofta går magont över av sig själv men ibland kan du behöva behandling.

Kan du få ont i nedre delen av magen?

Det är vanligt att få ont i nedre delen av magen vid inflammerade tarmfickor, ofta på vänster sida. Du kan också få feber, bli hård i magen eller få diarré. Det är också vanligt att känna sig uppblåst i magen. Urinvägsinfektion.

Kan du få ont i magen av stress?

Du kan få ont i magen av stress. Det är vanligt att få besvär i magen om du känner dig stressad, har en svår livssituation eller genomgår en kris. Stress kan ge smärtor i magen och även förstoppning eller diarré. Besvären beror oftast på stressen i sig och inte på att det är något fel i din mage.

Det är vanligt att känna eftervärkar vid amning. Första gången du föder barn brukar eftervärkarna vara lindrigare. De kan vara kraftigare om du har haft flera förlossningar. Eftervärkar brukar gå över 3–4 dagar efter förlossningen.

Share this post