Frågor

Hur mycket Kreatinin ar i kroppen?

Hur mycket Kreatinin är i kroppen?

Kreatinin (CRE) är en slaggprodukt som bildas i kroppen när musklerna arbetar. Ju lägre kreatininhalten är i kroppen, ju större är sannolikheten att urinen är utspädd. Normal urin skall vara mellan 20 och 100 på skalan. Värden mellan 0 och 10 indikerar att urinen är manipulerad. pH för normal urin skall vara mellan 4.0 och 7.0 på skalan.

Hur hög är kreatininhalten i kroppen?

Ju lägre kreatininhalten är i kroppen, ju större är sannolikheten att urinen är utspädd. Normal urin skall vara mellan 20 och 100 på skalan. Värden mellan 0 och 10 indikerar att urinen är manipulerad. pH för normal urin skall vara mellan 4.0 och 7.0 på skalan.

Hur gör sig kreatinin av med njurarna?

Kroppen gör sig av med kreatinin genom njurarna. Liksom många andra ämnen filtreras kreatinin ut i urinen. Det har gjort att kreatininvärdet i blodethar använts som en markör för njurarnas funktion. Det finns idag också andra blodprover som kan användas för att bedöma njurfunktionen.

Varför stiger kreatininvärdet?

Höga kreatininvärden i blodet kan bero på att du har en stor muskelmassa. Vätskebrist och uttorkningkan också göra att kreatininvärdet ökar. Kreatininvärdet stiger också om det finns stopp i urinvägarna, som vid njursten eller svår prostataförstoring, stiger också kreatininvärdet.

Vad innebär ett lågt kreatininvärde?

Vad innebär ett lågt kreatininvärde? Låga kreatininvärden har oftast liten klinisk betydelse. Det kan bero på en rad olika anledningar: Liten muskelmassa ; Hypertyreos (överfunktion i sköldkörteln) Tidigt stadie av diabetesrelaterat njurproblem; Graviditet – på grund av att njurarnas filtrering av blodet är mer effektiv.

Vad är ett förhöjt kreatininvärde?

Ett förhöjt kreatininvärde är en signal om att njurarna inte fungerar som de ska. Men det är inte alltid så att njurarna in fungerar som de ska, utan det finnas en mängd olika anledningar till varför det är så. Det kan bero på: Du har en stor muskelmassa

När bildas kreatinin?

Kreatinin bildas när kroppen bryter ner musklernas energireserv (kreatinfosfat). Värdet kan variera från person till person eftersom värdet är relaterat till kroppens muskelmassa. Ett förhöjt kreatininvärde är en signal om att njurarna inte fungerar som de ska.

Share this post