Allmänning

Vilka sitter i forvaltningsdomstolen?

Vilka sitter i förvaltningsdomstolen?

Nuvarande ledamöter i Högsta förvaltningsdomstolen är:

  • Helena Jäderblom, ledamot 2011–2012 samt sedan 2018, ordförande sedan 2018.
  • Henrik Jermsten, ledamot sedan 2006, ordförande på avdelning sedan 2012.
  • Margit Knutsson, ledamot sedan 2005.
  • Kristina Ståhl, ledamot sedan 2008.
  • Thomas Bull, ledamot sedan 2013.

Var finns Högsta förvaltningsdomstolen?

Högsta förvaltningsdomstolen ligger i Stockholm. Totalt är det ett 80-tal anställda vid domstolen. I Högsta förvaltningsdomstolen arbetar domare som har titeln justitieråd.

Vad prövar förvaltningsrätten?

Förvaltningsrätt är en allmän förvaltningsdomstol och handlägger i första instans mål som främst rör tvister mellan enskilda personer och myndigheter. Förvaltningsrätterna har ersatt de tidigare länsrätterna. Det kan gälla ett skattemål, tvist med Försäkringskassan, kommunen eller socialnämnden.

Vilka sitter i kammarrätten?

Kammarrättens sammansättning varierar beroende på vilken typ av mål som ska behandlas. Ett mål avgörs oftast av tre juridiskt utbildade domare. I vissa mål, till exempel mål om socialförsäkring och vård av barn, ingår även två nämndemän i rätten. Nämndemän är domare som inte är juridiskt utbildade.

Hur går det till i förvaltningsrätten?

Så här går det till. Speaker: Du skickar in överklagandet till den myndighet som har fattat beslutet. I det beslut som du har fått finns mer information om hur du gör. Myndigheten skickar alla dina handlingar till förvaltningsrätten som registrerar det som ett mål.

Vilken förvaltningsrätt tillhör jag?

För att då konkret besvara din fråga gällande förvaltningsrätter, så är svaret att du själv inte väljer vilken förvaltningsrätt som ska avgöra ditt ärende. I förordning om allmänna förvaltningsdomstolars behörighet m.m. 5 §, kan du se vilka orter som ingår inom respektive förvaltningsrätts domkrets.

Share this post