Blogga

Hur blir man av med konssjukdomar?

Hur blir man av med könssjukdomar?

Vilken behandling du erbjuds beror på vilken könssjukdom du har. Alla behandlingar för sjukdomar som ingår i smittskyddslagen är kostnadsfria, de andra behöver du betala för. Alla könssjukdomar kan botas utom hiv, herpes och kronisk hepatit B. Det finns bromsmediciner, men du är ändå bärare av sjukdomen.

Hur lång tid tar det att få äggledarinflammation?

Äggledarinflammation brukar behandlas med antibiotika som angriper bakterierna som orsakar inflammationen. Man brukar få antibiotika i minst två veckor. Man kan behöva ta smärtstillande medicin mot smärtorna. Om behandlingen med antibiotika inte börjar ge effekt inom de första dygnen kan man bli inlagd på sjukhus.

Var finns Spiriller?

Det finns exempelvis spiriller som lever i hav, jord och sötvatten. Exempel på dessa är Oceanospirillum (hav), Spirillum (sötvatten) och Azospirillum (jord). Det finns även spiriller som har förmåga att utföra fotosyntes (exempelvis släktet Thiospirillum).

Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom om du har vaginala eller anala samlag med någon annan. Det är viktigt att kondomen eller femidomen är hel och att den är på eller i under hela samlaget. Du kan också använda en kondom eller slicklapp om du har munsex.

Kan klamydia smitta vid bad?

Klamydia är till största delen en sexuellt överförd infektion och smittar inte via sängkläder, pool eller toalettbesök. Bakterierna finns i sädesvätska och slidsekret.

Varför ska man skydda sig från könssjukdomar Hur skulle det kunna vara om ingen gjorde det och vad är smittskyddslagen?

Du måste följa smittskyddslagen Du måste följa vissa regler när det gäller könssjukdomar som står i smittskyddslagen: Du måste testa dig så fort som möjligt om du tror att du kan ha fått någon av sjukdomarna. Du får inte riskera att överföra sjukdomen till andra personer.

Varför har vi Smittskyddslag?

Smittskyddslagen och smittskyddsförordningen syftar till att förhindra att smittsamma sjukdomar sprids till eller mellan människor. Allmänfarliga sjukdomar och vissa andra smittsamma sjukdomar är anmälningspliktiga sjukdomar och ska anmälas i enlighet med 2 kap. 5 § smittskyddslagen.

Share this post