Allmänning

Vad ar bukspottkorteln?

Vad är bukspottkörteln?

Bukspottkörteln är ett organ i bukhålan som producerar insulin och hjälper till med att smälta maten. En inflammation av bukspottkörteln är oftast ofarlig, men kan i vissa fall vara livshotande. Uppdaterad den: 2019-06-05 Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Vad är orsakerna till bukspottkörtelinflammation?

Studier visar att 80% av bukspottkörtelinflammation beror på gallstenar och dåliga hälsovanor. Gallstenar, till exempel, blockerar kanaler och hindrar bukspottkörteln från att utföra sina funktioner. När det gäller matvanor kan en ökad konsumtion av fett och alkohol orsaka obotlig skada på bukspottkörteln.

Kan man operera bort cystor i bukspottkörteln?

Det finns också en viss form av cystor i bukspottkörteln (”mucinösa cystor” och ”IPMN”) som kan vara förstadier till cancer. De opereras oftast inte bort direkt utan man följer dem med upprepade bildundersökningar och först om de tillväxer rekommenderas operation. Fler cancerdiagnoser i området kring magen.

Vad är symtomen på cancer i bukspottkörteln?

Symtomen på cancer i bukspottkörteln är i många fall ganska diffusa och kommer ofta i ett sent skede av sjukdomen. Både gulsot och klåda är vanliga symtom på cancer i bukspottkörteln. Den andra uppgiften är att tillverka hormonerna insulin och glukagon som är viktiga för kroppens ämnesomsättning och styr sockerhalten i blodet.

Vad talar för inflammation i bukspottkörteln?

Smärtor i magen som talar för en inflammation i bukspottkörteln. Ett kraftig förhöjt värde av blodprovet lipas eller amylas. Fynd på skiktröntgen, magnetkameraundersökning eller ultraljud som talar för tillståndet. Vid misstanke om inflammation i bukspottkörteln blir man remitterad till ett akutsjukhus och i regel blir man inlagd.

Vad är cancer i bukspottkörteln?

Cancer i bukspottkörteln innebär att en cancertumör har bildats i bukspottkörteln, som också kallas pankreas. Bukspottkörtelcancer kan sprida sig till exempelvis lymfkörtlar, levern, bukhinnan eller lungorna. Det är vanligt att sjukdomen sprider sig i ett tidigt stadium, innan den har börjat ge symtom. Då går det inte att bli av med sjukdomen.

Vad är symtom vid akut pankreatit?

Symtom vid akut pankreatit: 1 Smärta i magen som snabbt blir värre 2 Smärtan strålar ut i ryggen 3 Illamående, kräkningar 4 Blodtrycksfall kan göra att du svimmar 5 Högre kroppstemperatur eller feber

Vad är pseudocystor i bukspottkörteln?

Pseudocystor i bukspottkörteln (pankreas) är avgränsade vätskeansamlingar (cystor), omgivna av en tunn hinna (bindvävsvägg), i eller vid bukspottkörteln. Hinnan saknar ytceller (epitelceller) och cystorna kallas därför pseudocystor och inte äkta cystor (pseudo = falsk). Det är inte något vanligt tillstånd.

Bukspottkörteln bildar bukspott. Bukspott innehåller enzymer som hjälper till att bryta ner maten. Bukspottkörteln bildar även hormonerna insulin och glukagon. De behövs för ämnesomsättningen, främst för att reglera blodsockernivån.

Vad är symptom på bukspottkörtelcancer?

Symptom. Bukspottkörtelcancer ger få symptom och har vanligtvis spridit sig vid diagnos. Några vanliga symptom på cancern är gulsot, ont högt upp i magen och mot ryggen samt låg aptit och viktnedgång. Gulsot kommer då cancern i bukspottkörteln trycker ihop gallgången och gallan ansamlas i levern.

Cancer som bildas i bukspottkörteln kallas för bukspottkörtelcancer eller pankreascancer. Cancer i bukspottkörteln sprider sig ofta till lymfkörtlar, bukhinnan, levern eller lungorna. Cancersjukdomen sprider sig snabbt, redan innan symptom uppkommer. Det är då omöjligt att bli av med sjukdomen.

Kan bukspottkörtelcancer bero på gulsot?

I början ger bukspottkörtelcancer inga symtom alls eller otydliga symtom som också kan bero på många andra sjukdomar. Gulsot. Ett vanligt tidigt symtom på bukspottkörtelcancer är gulsot. Här är några typiska tecken på gulsot: Urinen blir mörkare. Ögonvitorna och huden blir gul. Det kan börja klia mycket på huden.

Hur lång tid tar en bukspottkörtelcancermutation?

I en uppmärksammad studie publicerad hösten 2010 drogs slutsatsen att det i genomsnitt tar över tio år från det att en bukspottkörtelcancermutation uppstår tills en primärtumör bildas, samt ytterligare ett decennium innan patienten avlider av sin sjukdom.

https://www.youtube.com/watch?v=1GU92UDEark

Share this post