Trendig

Hur paverkar ketoacidos kroppen?

Hur påverkar ketoacidos kroppen?

Ketoacidos är ett allvarligt tillstånd som kan bli livshotande. När cellerna inte får någon energi från blodsockret förbränner de i stället kroppsfettet. Ketoner kallas en typ av syror som bildas om cellerna förbränner mycket fett. För mycket ketoner kan leda till ketoacidos och skada kroppen.

Hur påverkas kroppen av dykning?

Kroppen använder syre för att vi ska kunna fungera. Andra gaser, de så kallade inerta gaserna (exempelvis kväve), används inte av kroppen utan lagras i blodet och i vävnaderna. När vi dyker ökar trycket, och kroppen utsätts för en högre absorptionshastighet av kväve som finns lagrat i kroppen.

Hur mycket ketoner är farligt?

Hos icke-diabetiker rättas läget till av sig självt när kroppen tillförs socker via mat. Ketoacidos betyder att det har ansamlats så mycket ketoner i kroppen att pH-värdet sjunker under 7,3. Tillståndet kan leda till döden om bukspottkörteln inte producerar insulin och insulinbristen inte avhjälps på något annat sätt.

Vad händer när man får brist på insulin?

Cellerna i bukspottkörteln förstörs Kroppens celler kan inte ta upp blodsockret utan insulin. Då stannar blodsockret kvar i blodet och blodsockernivån ökar.

Vilka komplikationer kan förekomma vid ketoacidos?

Vid diabetesketoacidos ses en förhöjd risk för tromboemboliska komplikationer, och behandling med lågmolekylärt heparin bör övervägas [16]. Andra komplikationer att beakta vid behandlingen är hypoglykemi, hypokalemi med risk för arytmier, hyperkloremisk acidos till följd av kloridöverskott och kardiopulmonell svikt.

Vad händer i kroppen vid dykarsjuka?

Andningsgaserna löser sig i vävnader och blod vid givna tryck och temperaturer. När det atmosfäriska trycket sjunker (t ex vid uppstigning) expanderar de i blod och vävnader lösta gaserna. Om trycksänkningen sker lagom långsamt utvädras gaserna via lungorna.

Vad är normalt Ketonvärde?

Ketonvärdena tolkas oberoende av vems utrustning som använts vid analys, patientens egen eller ambulansens. Ketonmätning tar enbart hänsyn till just ketonvärdet och risk för utveckling av diabetesketoacidos (DKA).

Vad är ett bra Ketonvärde?

Testresultatet tar mindre än 10 sekunder att avläsa. Har du ett ketonvärde på 0,5-1,5 mmol/L har du en väldigt mild ketos. Har du värden mellan 1,5 – 3 mmol/L är du i en bra ketogen förbränning, hamnar du på värden upp mot 5-6 mmol/L så har du satt dig själv i svält och behöver mer näring och proteiner.

Vad kan hända om man har för lågt blodsocker?

Sjunker blodsockret mycket lågt förlorar personen med diabetes medvetandet och hamnar i ett så kallat insulinkoma. Detta är ett farligt tillstånd eftersom hjärnan kan ta skada av alltför låga blodsockervärden. En kraftigt omtöcknad eller medvetslös person med diabetes ska snabbt föras till sjukhus.

Share this post