Blogga

Hur mycket ostrogen ska man ta?

Hur mycket östrogen ska man ta?

Cyklisk behandling med fast kombination av östrogen och gestagen eller individuell behandling med östrogen transdermalt (50–100 mikrogram) eller i tablettform (1–2 mg) tillsammans med gestagen för att skydda endometriet, se nedan.

Hur hög dos östrogen?

Behandlingen ska inledas med Estradot 50 mikrogram/24 timmar. Dosen kan anpassas individuellt med Estradot 50, 75 och 100 mikrogram depotplåster. Allmänna instruktioner: Estradot ges som kontinuerlig (oavbruten) behandling två gånger i veckan.

Vilken dos östrogen?

Östrogen kan ges peroralt eller transdermalt. Dosen av östradiolpreparat är vanligtvis 0,5-2 mg peroralt per dag, alternativt 25-50 µg/24h transdermalt. Man strävar mot att ge lägsta effektiva dos. Om behandling inleds med låg dos kommer full behandlingseffekt senare än vid behandling med högre dos.

Hur mycket östrogen kan man ta?

Östrogen med glesare tillägg av progesteron eller gestagen En behandlingsperiod är då ungefär tre månader. Du tar en tablett med östrogen i tio veckor, sedan en tablett med både östrogen och progesteron eller östrogen och gestagen i två veckor. Därefter tar du en tablett utan verksamt ämne i en vecka.

Vilket östrogen är bäst?

Lokalt östrogen är en mycket effektiv behandling och kan erbjudas de allra flesta kvinnor (se kontraindikationer nedan). Lokal östrogenbehandling ökar inte risken för vare sig bröstcancer eller livmodercancer och gestagentillägg är därför inte nödvändigt.

Vilket är bäst Ovesterin eller vagifem?

TLV anser att priset på Vagifem vaginaltablett är för högt. Företaget Novo Nordisk som marknadsför Vagifem 10 µg har inte kunnat visa att produkten har bättre medicinsk effekt än det billigaste behandlings- alternativet Ovesterin vaginalkräm, trots att det kostar nästan fyra gånger så mycket.

Är östrogen cancerframkallande?

Lokalt östrogen ger inte cancer Behandlingen är inte associerad med ökad risk för vare sig bröstcancer eller livmodercancer. – I bipacksedeln för lokala östrogenpreparat är det liknande information som den vid systemisk behandling.

Share this post