Trendig

Vad betyder Persepolis?

Vad betyder Persepolis?

Persepolis eller Perspolis (modern persiska تخت جمشید, Takhte Jamshid, ’Jamshids tron’, fornpersiska: Pârsâ, grekiska: Περσέπολις, ’den persiska staden’) är en forntida ruinstad i södra Iran i provinsen Fars. Persepolis var huvudstad i Akemeniderriket.

Hur stort var det persiska riket?

Det persiska riket sträckte sig på sina höjdpunkter från Indus i öster till Balkan och Libyen i väster, Kaukasien och Centralasien i norr till Abessinien i söder. Mellan cirka 540 och 350 f.Kr. var det persiska riket världens främsta politiska och militära stormakt.

Hur styrdes Perserriket?

Det persiska riket styrdes en period därefter av den seleukidiska dynastin som hade inrättats av en av Alexander den stores generaler. Det persiska rike som seleukiderna tog över var fortfarande mycket stort och svårt att hålla samman.

Vad hette Perserrikets huvudstad?

Iran

Islamiska republiken Iran جمهوری اسلامی ایران Jomhuri-ye Eslāmi-ye Irān
Nationalsång: Irans nationalsång (officiellt) Ey Iran (De facto)
Huvudstad (även största stad) Teheran
Officiellt språk persiska
Statsskick Islamisk republik

Varför måste perserna ta sig förbi Thermopyle?

Grekernas försvarsstrategi byggde på att perserna kunde hållas utanför det grekiska hjärtlandet, både till sjöss och på land, och den samlade grekiska flottan, under Themistokles, avancerade nu för att få till stånd ett avgörande slag mot den persiska flottan, något som Leonidas försvar av Thermopyle köpt tid till.

Hur föll Sparta?

Två grekiska maktblock växte därmed fram med Sparta som ledare för den ena och Aten för det andra. De politiska motsättningarna mellan Aten och Sparta utmynnade senare i det peleponnesiska kriget (431-404 f.Kr) där Sparta till slut stod som segrare (se karta).

Share this post