Blogga

Varfor svanger blodsockret?

Varför svänger blodsockret?

Att blodsockervärdet stiger fastän man inte äter kan bero på att levern utsöndrar socker till blodet. Detta är en naturlig reaktion för att ge kroppen näring då man inte äter (vi behöver ju socker för att kunna fungera). Dock är denna sockerproduktion från levern förstärkt om man har nedsatt insulinkänslighet.

Varför pendlar blodsockret?

Det finns inget facit att följa kring vad som är lagom mycket insulin. Blodsockret påverkas dessutom av ytterligare faktorer, som stress, tillväxt, aktivitet, väder, infektioner m.m. Ingen dag är den andra lik. Ingen kropp mår gott, varken fysiskt eller psykiskt, av ett svängande blodsocker.

Vad ska blodsockervärdet vara?

Hos friska personer hålls det uppmätta blodsockret på morgonen efter fasta (minst åtta timmar utan mat) under 6,0 mmol/l och blodsockret stiger inte heller vid så kallat sockerbelastningstest i laboratorium över 7,7 mmol/l.

Vad är normalt blodsocker under dagen?

Under dagen kommer ett normalt blodsocker att variera mellan 3 och 7 mmol / L. Beroende på vad du äter kan det komma upp till 10 mmol / L. Normalt blodsocker stiger och sjunker under dagen beroende på den mat och dryck som du intar. Normalt blodsocker regleras till normalvärdet med insulin som produceras i bukspottkörteln.

Hur ofta bör du mäta blodsockernivån?

Det rekommenderas att patienter med typ 1-diabetes mäter blodsockernivån fyra gånger om dagen – dvs före varje huvudmåltid och strax före sänggåendet. Om du tycker att det är för mycket, bör du mäta en gång om dagen – antingen fastande på morgonen eller vid sänggåendet.

Hur mäter man blodsocker på en blodprovstagare?

På remsan appliceras en liten droppe blod och inom några sekunder kan blodsockervärdet läsas av. En blodprovstagare används för att göra hål i huden så att en liten droppe blod kan klämmas ut. Med en nyare blodsockermätare är det möjligt att mäta sitt blodsocker ungefär var 5: e minut över 3 dagar.

Vad är symtom på för lågt blodsocker?

Symtom på för lågt blodsocker är: 1 svettning 2 darrningar / skakningar 3 hunger 4 nedstämdhet 5 blek färg 6 svimningskänsla

https://www.youtube.com/watch?v=lOeQLJCVOdM

Share this post