Allmänning

Vad ar perifer karlsjukdom?

Vad är perifer kärlsjukdom?

Med perifer artärsjukdom avses perifer aterosklerotisk sjukdom vilket inkluderar bland annat benartärsjukdom (symtomgivande claudicatio och/eller ankel/brakialindex <0,9) och carotissjukdom. Dessa tillstånd innebär kraftigt ökad risk för kardiovaskulära händelser.

Vad är perifer Cirkulationsinsufficiens?

Fönstertittarsjuka, perifer cirkulationsinsufficiens eller claudicatio (latin: claudicatio intermittens, ’tillfällig hälta’), är en kärlsjukdom som gör att smärta uppkommer i benen, oftast vaderna, vid ansträngning. Ytterligare namn är perifier artärsjukdom eller benartärsjukdom.

Vad gör man åt Fönstertittarsjukan?

Behandling vid fönstertittarsjuka

  1. Promenera tills du känner måttlig smärta. Vila, och gå sedan igen.
  2. Upprepa cykeln av gå-vila-gå i 30–45 minuter.
  3. Promenera på detta sätt minst tre gånger i veckan, gärna mer.

Hur botar man Fönstertittarsjukan?

Sjukdomen innebär smärta i muskler i benet vid gång, med smärtfrihet efter en kort stunds vila. Hos patienter med fönstertittarsjuka ger cilostazol en viss förlängning av den maximala gångsträckan (tills smärtan hindrar ytterligare gång) jämfört med placebo. Det saknas studier med längre uppföljningstid än sex månader.

Vad beror Fönstertittarsjukan på?

Orsak till fönstertittarsjuka Benartärsjukdom beror på åderförkalkning i benens blodkärl. Det ger förträngningar i kärlen som hindrar blodet från att nå ut, vilket får till följd att musklerna inte får tillräckligt med syre. Det kan kännas som att benen domnar, och det gör ofta ont.

Vad är Tåtrycksmätning?

Tåtryck: En smal blodtrycksmanschett sätts proximalt på stortån och blåses upp till tryck som överstiger artärtrycket i tån. Luften släpps ut och blodflödet detekteras med hjälp av en laserdoppler på tån. Färgomslaget går även att bedöma visuellt.

Vad är vanligaste orsaken till arteriell insufficiens?

Svårläkta sår på benen kan ha en rad olika orsaker. Vanligast är venös insufficiens, men såren kan också bland annat bero på arteriell cirkulationsstörning, vaskulit och diabetes. I vissa fall kan såret bero på en malignitet som kan vara primär eller ha utvecklats i ett svårläkt sår.

Vad är arteriell stenos?

Definition. Perifer arteriell sjukdom (PAD) innebär en cirkulationsstörning av den arteriella försörjningen av framför allt de nedre extremiteterna. Benartärsjukdom när ABI (= ankel/armindex) ≤0,9 (sensitivitet 95%, specificitet 100% för minst 50% stenos).

Share this post