Populära

Vad ar generiska lakemedel eller generika?

Vad är generiska läkemedel eller generika?

Generiska läkemedel eller generika är läkemedel som innehåller samma verksamma ämne (n) som ett originalläkemedel vilket förlorat sitt patentskydd och dokumentationsskydd (så kallad dataexklusivitet).

Vad är ett naturläkemedel?

De ska vara avsedda för egenvård och användas vid tillfälliga och lindriga besvär. Naturläkemedel innehåller en djurdel, bakteriekultur, mineral eller salt som inte är alltför bearbetade. Naturläkemedel ska uppfylla de grundläggande kraven som gäller för läkemedel.

Vilka typer av läkemedel finns i ändtarmen?

Läkemedel finns i många olika former: Läkemedel som du tar genom munnen, till exempel tabletter, kapslar och flytande former som suspensioner och lösningar. Läkemedel som du för in i ändtarmen, till exempel stolpiller, så kallade suppositorier. Läkemedel som du för in i slidan, till exempel vagitorier och slidkräm.

Hur ska ett läkemedel få säljas i Sverige?

Läkemedel är ämnen som kan användas för att förebygga, lindra eller bota sjukdomar. För att ett läkemedel ska få säljas i Sverige måste det vara godkänt av det svenska eller det europeiska läkemedelsverket.

Vad är generiska namn?

Det generiska namnet bildas genom att kombinera en gängse benämning (generiskt namn) på den aktiva substansen eller ett vetenskapligt namn med namnet på varumärket, tillverkaren, innehavaren av försäljningstillståndet eller innehavarens företrädare.

Kan man påhitta namnet på ett läkemedel?

Påhitta namnet på ett läkemedel ska i första hand bestå av ett ord och användningen av ett suffix i produktnamnet bör undvikas. Ibland är det dock nödvändigt att skilja åt från varandra två preparat med samma namn, exempelvis preparat med två olika smaker. Fimea beslutar om godkännande av suffix separat i respektive fall.

Vad innebär ett godkännande av ett läkemedel?

Godkännande av ett läkemedel innebär att dokumentationskraven som diskuteras i kapitlet är uppfyllda och därmed tillåts också marknadsföring av produkten. Ett godkännande innebär i sig inte någon rekommendation om att läkemedlet bör användas.

Share this post