Rekommendationer

Vad ar ingaende moms?

Vad är ingående moms?

Vad är ingående moms? Ingående moms är momsen på det du köper in till ditt företag och är den moms företaget har rätt att få tillbaka. Den ingående momsen är alltså ingen kostnad för dig som företagare. Om du har priset utan moms (25%) och vill beräkna priset med moms kan du använda följande beräkning: (pris utan moms) x 1,25 = pris med moms.

Hur ska man beräkna priset utan moms?

Om du istället har priset med moms (25%) och vill beräkna priset utan moms används följande beräkning: ( pris med moms) * 0,8 = pris utan moms. Exempel: Du har en vara som kostar 360 kr inklusive moms. Priset utan moms blir 360*0,8 = 288 kronor. Alternativ beräkning är att beräkna 360 / 1,25 = 288 kronor.

Vad är de olika Momssatserna i Sverige?

De olika momssatserna – bra att veta när du räknar ut moms . I Sverige finns tre officiella momssatser; 25 %, 12 % och 6 %. Det finns även 0 % eller momsfritt. De flesta varor och tjänster har 25 %, med undantag för till exempel livsmedel som har 12 % eller resor inrikes som har 6 %. Det finns ett flertal liknande undantag.

Här kommer några begrepp och termer som är bra att kunna när du ska redovisa moms: Ingående moms är momsen på det du köper in. Den drar du av vid momsredovisningen och ska därmed gå in. Ingående moms redovisas löpande som en fordran på konto 2641 i debet. Utgående moms som är momsen på det du säljer.

Hur ska du anmäla momsregistrering till Skatteverket?

Om du bedriver verksamhet som gör att du ska betala eller få tillbaka moms, ska du vara momsregistrerad. Du anmäler momsregistrering till Skatteverket. I din anmälan ska du bland annat lämna uppgift om hur stor försäljning du beräknar i din verksamhet, hur ofta du vill redovisa moms och vilken redovisningsmetod du använder.

Vad är moms eller mervärdesskatt?

Moms (mervärdesskatt) är en skatt som vi alla betalar när vi köper varor och tjänster. Momsen ingår oftast i priset och är därför inget privatpersoner behöver tänka på. Som företagare ska du däremot deklarera och betala moms.

Share this post