Hur vet jag om jag har diabetes?
Vanliga symtom är bland annat trötthet och att du behöver kissa oftare. Symtomen kommer ofta långsamt och kan ibland vara svåra att märka. Du kan göra mycket själv för att sänka blodsockervärdet, men ibland behövs läkemedel. Diabetes är ett samlingsnamn för några sjukdomar som alla ger för hög nivå av socker i blodet.
De första tecknen brukar vara stora urinmängder, ökad törst och onormal trötthet, ibland också viktnedgång. Synförsämring är också ett vanligt symptom då höga blodsockervärden påverkar linsens brytningsförmåga.
Hur får man diagnosen diabetes?
För diabetesdiagnos krävs upprepade (minst 2 tillfällen) glukoskriterier av samma parameter, eller HbA1c och en av de andra:
- HbA1c ≥ 48 mmol/mol.
- fastande P-glukos ≥ 7,0 mmol/L.
- slumpmässigt P-glukos ≥ 11,1 mmol/L (kapillärt ≥ 12,2 mmol/L)
- P-glukos ≥ 11,1 mmol/L (kapillärt ≥ 12,2 mmol/L) efter 2 timmar vid OGTT.
Kan man testa själv om man har diabetes?
Quicktest kan enkelt och snabbt upptäcka dessa obalanser. Det kan vara svårt att upptäcka diabetes enbart utifrån dess symptom då de vanligaste symptomen är väldigt allmänna. Ett enkelt test kan hjälpa dig att lindra din oro eller så ger det dig en anledning att söka hjälp hos din läkare.
När har man prediabetes?
Prediabetes finns i dessa former: Förhöjt fasteglukos – fasteglukos på 7,0 mmol/l och över vid två tillfällen antingen kapilärt eller venöst. Ett annat blodvärde som är bra att hålla koll på är HbA1c, så kallat långtidsblodsocker.
Kan man se i urinen om man har diabetes?
Urinstickan visar på förhöjd halt av glukos Vid diabetes ökar glukoshalten i blodet och glukos kan läcka ut i urinen. Det kan också finnas andra orsaker till förhöjd halt av U-Glukos. Om läkaren tror att du kan ha diabetes får du också lämna blodprov, till exempel P-Glukos eller B-HbA1c.