Blogga

Hur kan man minska svinnet?

Hur kan man minska svinnet?

Tips för att minska ditt matsvinn

  1. Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
  2. Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.
  3. Förvara maten rätt:
  4. Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.

Varför är det bra att inte slänga mat?

För miljöns skull. Matproduktionen orsakar stora miljöproblem runt om i världen. Övergödning, klimatpåverkan, kemikaliespridning, regnskogsavverkning och utfiskning är några exempel. Genom att ta bättre vara på maten och slänga mindre kan den räcka till fler människor utan att miljöpåverkan ökar.

Hur kan restauranger minska matsvinn?

Tips på hur du kan minska matsvinnet i din restaurang! Erbjud gästen att välja liten, mellan eller stor portion. Erbjud en matlåda om gästen inte orkar äta upp. Informera om att maten bör kylförvaras så snart som möjligt.

Hur kan vi minska vårt matsvinn och ta tillvara på maten bättre?

Köp mat i mindre förpackningar om det brukar bli över – det blir dyrare att slänga! Använd frysen mer, det mesta går att frysa in. Använd ledsna grönsaker till grytor och gratänger. Förvara maten rätt, aldrig frukt i direkt solljus t ex.

Kan tillagas på rester?

Recept På rester

  • Pastagratäng med falukorv, brysselkål och två sorters ost.
  • Gratäng med pulled pork, brysselkål och blomkål.
  • Panngrillad skink-kotlett med potatisgratäng, bearnaisesås och tomatsallad.
  • Gratäng med julskinka, pommes duchesse och dillsås.
  • Potatissoppa med skinka, grönkål och rostad lök.

Hur mycket matsvinn är det i Sverige?

Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 19 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester. Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år.

Hur mycket mat slänger vi varje dag?

Enligt en rapport från Naturvårdsverket slängs det 1,3 miljoner ton matavfall per år i Sverige. Hushållen står för 75 procent av den mat som kastas. Det innebär 97 kilo mat per person och år. I en familj med fyra personer blir det ett kilo matavfall om dagen.

Vem slänger mest mat?

Singelhushåll slänger mest mat per person, hushåll med många personer slänger minst per person.

Varför är det inte bra att slänga mat?

Var slänga mat?

Använd alltid de särskilda påsarna för matavfall som delas ut. Och se till att inga plastförpackningar eller andra främmande material följer med. Det finns också möjlighet att ha en kompost hemma för matavfall. Innan du börjar kompostera matavfall ska du kontakta kommunen för mer information och anmälan.

Vilket land i världen slänger mest mat?

I rapporten framgår att Sverige hör till de länder med säkrast statistik över matsvinn. Enligt Naturvårdsverkets statistik för 2016 slängde hushållen cirka 95 kilo mat per person och år, samtidigt som cirka 26 kilo mat och dryck per person hälldes ut via avloppet.

Hur mycket mat slänger vi i Sverige per person?

Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 19 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester. Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.

Share this post