Frågor

Vad ar lindrig astma?

Vad är lindrig astma?

Man talar om lindrig astma eller astmalikande inflammation när personen har lindriga eller tidvis förekommande symtom som passar in på astma, och när man vid undersökningar konstaterar tecken på astma och astmatisk inflammation på luftrörens slemhinnor. Det bestäms från fall till fall hur symtomen behandlas.

Vad är pipande andning?

Astma kännetecknas av återkommande perioder med väsande eller pipande andning, hosta och tryckkänsla över bröstet samt svårt att andas. Symptomen orsakas av inflammation i luftrörens slemhinna och kan utlösas av att luftrören utsätts för ämnen som är allergiframkallande eller retande.

Vad är symtom vid astma?

Symtom vid astma. Symtom vid astma. Det här är vanliga symtom vid astma: . Du får anfall av andnöd, det vill säga att det är tungt att andas. Du andas med ett pipande och väsande ljud. Du har långvarig hosta varje gång du är förkyld. Du har långvarig hosta som du inte kan hitta någon förklaring till.

Vad är orsakerna till astma?

Orsaker till astma. Orsakerna till astma är inte helt klarlagda, men man tror att det är en kombination av medfödda faktorer, miljöfaktorer och infektioner. Vanligtvis finns en långvarig inflammation i luftvägarna som ger varierande grad av astmasymtom med periodvis trånga luftrör.

Vad är allergisk astma?

Allergisk astma, eller så kallad atopisk astma, är den vanligaste typen av astma hos barn och ungdomar. Ungefär 90 procent av astmatiska barn har både allergi och astma, jämfört med 50 procent av vuxna astmatiker.

Vad kan astma bero på?

Astma beror på en kronisk inflammation i luftrörens slemhinna. Inflammationen gör bland annat att luftrören är extra känsliga. Kall luft, starka dofter och rök är exempel på sådant som kan ge astmabesvär. Även till exempel stress, fysisk ansträngning och luftvägsinfektioner kan göra att du får mer astmabesvär.

Share this post