Ny

Varfor svaller mina fotleder?

Varför sväller mina fotleder?

Du kan få en svullen fotled som ömmar vid olika typer av påfrestningar. Det kan orsakas av träning såsom löpning och påverka leder, muskler, senor och nerver. Detta är ett självläkande tillstånd och kräver oftast ingen behandling. Det kan vara bra att avlasta och vila fotleden en period.

Vad är skillnad mellan stödstrumpa och kompressionsstrumpa?

Stödstrumpor har ett lätt tryck och en stum väv som stödjer benet, medan en kompressionsstrumpa ger högre tryck och har en väv som masserar benet medan du går och därmed hjälper din cirkulation.

När ska man ha kompressionsstrumpor?

Personer med cirkulationsbesvär i fötter och ben behöver medicinska kompressionsstrumpor för att förbättra cirkulationen och motverka olika problem. Svullnad, åderbråck, trombosbildning, blodpropp och bensår är vanliga åkommor där stödstrumpor har en viktig roll i behandlingen.

Hur vet man vilken storlek man ska ha på stödstrumpor?

Mät runt ankeln där den är som smalast och vaden där den är som bredast. Om du ska köpa stödstrumpbyxor eller stay-ups behöver du även mäta låret där det är som bredast. Det är viktigt att få fram rätt mått för att stödstrumpornas kompression ska bli korrekt. Om du har breda vader kan du i vissa fall gå upp en storlek.

Är det farligt att ha svullna fötter?

Det är ett allvarligt tillstånd som man måste söka vård för. Har man oförklarligt svullna ben och fötter kan det också vara tecken på hjärtsvikt, njursvikt eller leversvikt.

Varför blir man svullen av alkohol?

Slemhinneskador och svullnad orsakad av alkohol leder till störd uppsugningsförmåga. Många får lös mage eller diarré dagen efter att de har druckit. Det beror på att alkoholen stör tarmarnas känsliga slemhinnor.

Varför sväller händerna?

Svullnad kan uppstå efter en skada i handen t ex handledsfraktur, men även en till synes enkel fingerskada kan ge en generell svullnad i hela handen. Orsaken till svullnad är att blodtillförseln till arm och hand åstadkommes genom tryckvågen från hjärtat, vävnadsvätska tränger då ut ur blodbanan.

Share this post