Blogga

Hur gar en dopingkontroll till och nar kan den ske?

Hur går en dopingkontroll till och när kan den ske?

Vanligtvis tas urinprov, men även blodprov kan tas vid en dopingkontroll. Olika typer av substanser kan analyseras i respektive prov under olika tidsintervaller. Alla utövare som lämnar ett urinprov får ett ”steroidpass”. För vissa idrottsutövare tas även blod till ett ”blodpass”.

Vad står det i en proposition häst?

Vad är en proposition? En proposition innehåller all information om tävlingen, vilka klasser som ingår och hur du anmäler. Propositioner hittar du i TDB, Tävlingsdatabasen.

Vad betyder karenstid Hundförsäkring?

I vissa försäkringar finns det en karenstid på 20 dagar. Om din hund blir sjuk under den tiden gäller inte försäkringen. Om din hund blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall kan du få ersättning från hundförsäkringen för veterinärvårdskostnaderna.

Hur går en dopingkontroll till?

En kontroll innebär att du lämnar urinprov och/eller blodprov. Reglerna möjliggör även att andra kroppsvät- skor/vävnader används som doping- prov, inkluderande DNA och genprofil. Kontrollerna utförs alltid av auktorise- rade funktionärer.

När behöver du som ryttare söka dispens för medicin som kan påverka din prestation?

Medicinsk dispens kan beviljas i dessa fall: Om du kan drabbas av betydande hälsoproblem ifall du inte tar läkemedlet. Om läkemedlet inte har någon prestationshöjande effekt. Om det inte finns några andra bra behandlingsalternativ.

Vad är medicinsk dispens?

Dispensreglerna har tillkommit för att idrottsutövare, som av medicinska skäl måste använda dopingklassade läkemedel eller metoder, ska kunna utöva sin idrott. Dispensreglerna inom svensk idrott är anpassade till kraven i Världsantidopingkoden och WADA:s internationella standard för medicinsk dispens.

Urvalet av idrottsutövare görs på olika sätt, t ex slumpmässigt, efter placering eller namn- given utövare. När du kallas till en doping- kontroll ska funktionären legitimera sig.

Varför dopar sig idrottare?

Denna fråga kan tyckas ha ett självklart svar: idrottare dopar sig för att förbättra sina prestationer, vinna tävlingar, göra ekonomiska vinster, lösa viktproblem och reducera smärta. Det är de motiv till bruk av dopingmedel som framträder i forskningen (Backhouse, McKenna, Robinson & Atkin, 2007).

Vilken påverkan har anabola androgena steroider på kroppen?

AAS ger skador på bland annat hjärta och lever. Skadorna kan leda till skrumplever, förstorat hjärta, åderförkalkning och blodproppar. Risken för självmord kan öka. För den som har ett skadligt bruk av AAS är risken större att få psykos.

Vilka biverkningar kan dopning med anabola steroider orsaka?

Anabola androgena steroider (AAS)

  • Acne på rygg, skuldror och bröst.
  • Förstorade bröstkörtlar.
  • Hudbristningar.
  • Minskade testiklar.
  • Förändrad sexlust.
  • Depression.
  • Stora förändringar i humör och självförtroende.
  • Aggressivitet och depression.

Vad får du för biverkningar av anabola steroider?

Share this post